fbpx
32.7 C
Budapest

Válaszkész hozzátáplálás

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

Ilyen a válaszkész hozzátáplálás (+videó)

.

Minden baba más. Egyéni fejlődésmenet, temperamentum,  veleszületett képességek jellemzik őket. Minden baba kapcsolatra készen születik, és e kapcsolat mentén alakul ki a kötődés. Az első évben rendívül gyors testi, mentális és érzelmi fejlődés jellemzi őket. Nagy változatosságot mutat az is, ahogyan az anyák a babáik jelzéseit értelmezik.

A Tápláljuk együtt a kicsit! kezdeményezés online, ingyenes segítség minden szülő számára szakemberektől. Heti 2x élő adást jelent a Kiskanál Kommandó Facebook oldalán, az órarend:

HÉTFŐNKÉNT 13.00 Kisbabák (0-1 év) táplálása

PÉNTEKENKÉNT 14.00 Kisgyermekek (1-5 év) táplálása

.

Az alábbi videóban (lent) Lukasz Rebeka elmagyarázza, honnan jön ez a válaszkész hozzáállás, mi köze van a „szülői gondolatolvasás” képességének a hozzátápláláshoz.

.

A lényeg, ami a Kiskanál Kommandó alapelveivel azonos:

.

  • Etetés helyett táplálás

  • A baba legyen aktív részese a táplálásának, ne passzív alanya- esetleg elszenvedője

  • FDM-Modell: A gondozó feladata eldönteni, mit tesz a baba elé, ezt hogyan tálalja és mikor, a baba feladata pedig eldönteni, kér-e belőle, és ha igen, mennyit

  • M.Ainsworth anyai szenzitivitás elmélete: Az anya (elsődleges gondozó) észlelje a baba jelzéseit, ráhangolódjon, értelmezze (gondolatolvasás), elég gyorsan és jól reagáljon rá. Tehát álljon rendelkezésre, de Winnicott szavaival élve legyen „elég jó szülő” (azaz nem tökéletes)

  • Az anya legyen képes az a gyermek „szemüvegén” keresztül látni a világot, hangolódjon rá

  • Zavart okozhat, ha a szülőnek a saját gyerekkorából vannak fel nem dolgozott traumái, esetleg megoldatlan konfliktusai (pl. saját szüleivel) – szülői múlt árnyai (M.Fraiberg)

  • Az „igény szerintiség” nem az ételek állagán múlik, hanem az anyai szenzitivitáson. Az anya tudja, hogy a babának vannak testi és lelki, kapcsolati szükségletei egyaránt. Nem elég a testi szükségletet kielégíteni (tökéletes étrend, mennyiségek), a lelki, kapcsolati aspektus is ugyanolyan fontos. Tehát az anya vegye észre, ha a baba éhes/nem ízlik neki/nem felel meg az elvárásainak (túl meleg/hideg/savanyú/fáradt hozzá/stb), /jól lakott, és ennek megfelelően reagáljon. Pl. a kanalat ne dugja a szájába, ne fentről etessen hanem szemből (a fejbiccentés miatt is kerülendő, kellemetlen a nyelés hátrahajtott fejjel), várja meg a falat adása előtt hogy a baba ránézzen és kinyissa a száját, kommunikáljon vele a felkínált ételről. stb.

  • A táplálás feltételei (nyugalom, eszközök,  pozíció!!, megfelelő ételek, stb)- előző videóban!

  • Átmeneti zavarok normálisak, de regulációs zavarok is kialakulhatnak (önszabályozás zavarai)

.

A következő élő tanácsadás: ápr. 3. péntek (kisgyermekek téma: Hogyan kerüljük el a háborút az asztal körül?) 

Jelentkezés, info ITT.

A videó az előző live-ról szuper hangminőséggel: 

WEBSHOP

MEGÉRKEZETT

Prémium szilikon termékek Amerikából

FRISS

VIP klub

Segítünk babád vagy kisgyermeked táplálásában.

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.