Barion Pixel

Főzelék vagy nem főzelék?

 

Kell főzeléket ennie egy gyermeknek?

Időről időre megfordulnak nálunk a rendelőben olyan szülők, akiknek szinte az egyetlen panasza a gyermekük étkezésére, hogy nem eszik főzeléket. Régóta tervezünk erről írni, hiszen ez egy hatalmas félreértés.

Alapjában véve egy gyermek egészséges étkezése több lábon áll, és őszinték leszünk, a gyermeknek sem muszáj megennie mindent, amit elé tesznek. Nem kell főzeléket sem ennie csak azért, mert magyar.

Régi beidegződés, hogy „magyar gyereknek kell a főzelék!” – ez azokban nem kötelező.A (magyar) főzelék egy olyan étel, amely zöldségekből vagy hüvelyesekből készül, és általában sűrű, krémes állagú. Ezt a sűrű állagot különböző ételkészítési eljárásokkal lehet elérni, pl. rántás, habarás, saját anyaggal sűrítés, stb.Hagyományosan a 16. század óta készül Magyarországon főzelék, de fénykorát a világháborúk idején élte, mivel a háborús időkben a hús, a zsír és több gabonaféle is elsősorban a hadsereghez került. Emiatt a szakácsok és háziasszonyok kénytelenek voltak különféle trükköket és pótszereket bevetni, amelyek között a főzelék is helyet kapott, mint olcsó és tápláló étel.

A liszttel habart főzelék, különösen a tejfölös habarás, egy jellegzetesen magyar konyhai technika, amely elsősorban Magyarországon terjedt el. Más országokban is vannak hasonló módszerekkel sűrített ételek, de a magyar főzelékhez hasonlóan készített változatok nem annyira elterjedtek. A főzelék már-már hungarikum.

A főzelék alapvetően zöldségekből vagy hüvelyesekből készül, amelyek gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, így mint étel, jó hatással van az anyagcserére és segíthet a zöldségek szeretetének kialakításában a gyerekek körében.

A főzelékek gyakran tartalmaznak A-, C-, K-vitamint, magnéziumot, mangánt, vasat és folsavat, valamint B2-és B6-vitamint, E-vitamint, kalciumot, káliumot és rostot.

A változatos és kiegyensúlyozott étrend részeként a főzelék jó választás lehet, de nem kötelező ezt fogyasztani!Az alapvető élelmiszercsoportokat fogyasztva a gyermek tökéletesen egészséges lehet főzelékek nélkül is.

Ha a gyermek:

– egyébként a többi élelmiszercsoportból fogyaszt (tej/tejtermékek, húsok/hal/tojás, zöldség/gyümölcs, gabonaféle),

– egyébként elegendő rostot fogyaszt (2 évnél fiatalabb gyermek számára 5 g / nap, 1–3 éves kor 19g/nap, 4–8 éves: 25g/nap, felette 30 g körül – zabpehely/teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, zöldségek, stb.- több nem jobb, hiánybetegségeket okozhat és emésztési panaszokat, NEM kell rostokkal csak úgy dúsítani)

– jól fejlődik, jól növekszik

– nincs szélsőséges evési viselkedése, nincs evészavarra utaló jele

– nincsenek tünetei

– képes enni, rágni

akkor nem feltétlen hiányoznak a főzelékek, és akkor egészséges a táplálkozása.

Akkor is, ha nem eszi meg a világ összes ételét.

Akkor is, ha nem eszi meg a világ összes zöldségét.

Akkor is, ha nem eszik főzeléket.

A rostok, vitaminok tök mindegy, hogy egy banánból vagy a zöldborsófőzelékből jönnek, ha jönnek.

Az árnyalja a képet, hogy a hazai közétkeztetés előszeretettel használja a főzelékeket. Ez nehézséget okozhat annak, aki ezt nem szereti, főleg, ha heti több nap így nem tud mit enni a bölcsiben/oviban/suliban. Viszont tudjuk (sajnos), hogy ez olcsóbb-gyorsabb-egyszerűbben elkészíthető alternatíva a zöldség kiszabat számolására, mint egy sült zöldség/zöldséget nagyobb arányban tartalmazó étel. Reméljük, hogy idővel változik a helyzet.

DE! Ha a fentiek a mi gyermekünkre nem igazak, és amúgy eszik zöldséget csak nem főzelék formában, hagyjuk békén! Ezzel nem szükséges orvoshoz, szakemberhez járni, hiszen nem probléma, ha a gyermek minden egyes magyar fogást nem eszik meg.

 

Útravaló


Sokan szeretjük felnőttként a főzelékeket, és természetesen szuper, ha a gyermekünk is szereti, DE! – ez nem kötelező, ki merjük jelenteni, hogy nem kell feltétlen mindenkinek főzeléket fogyasztania.
Ha a gyermek válogatós, és csak ront a bölcsiben/suliban/oviban tálalt főzelék az állapotán, ha már evészavar tüneteit mutatja (pl. nem kóstol újdonságokat, kb vagy teljes ételcsoportokat kerül, szenzoros alapon válogat, furcsán eszik, szélsőségesen viselkedik evés közben, akár a fejlődése sem megfelelő, vitamin kiegészítésre szorul, akkor IRÁNY A SZAKEMBER!
Erről tartunk egy videós előadást itt.
Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.