-átalakítási lehetőségek a kicsiknek-
Ki ne imádná a sütiket, mi felnőttek biztosan, de felmerülhet a kérdés: hogyan adjuk ezeket a gyereknek? Első és legfontosabb: kaphatnak, de ha lehet, átalakítva. Az összes recept alkalmas a variálásra, turbózásra.
Az alábbi módszerrel legalább ötször annyi tápanyagot tartalmaz kinézetre ugyanaz a muffin.
Nézzük a gyakorlatban:
- Klasszik muffin recept:
- sok cukor (van, hogy a lisztmennyiség harmada!), liszt, kis sütőpor, 1 tojás, kis tej, kakaópor, étolaj. Így a fincsiségben kevés rost, sok szénhidrát, kevés fehérje, sok cukor van, de finom
- Átalakítjuk:
- liszt negyedét kicseréljük zabpehelylisztre, így növelve rosttartalmát, telítőértékét, ami jót fog tenni a gyerek emésztésének, és nem is lesz látható,
- cukrot negyedeljük, és teszünk mellé ennek elfedésére vaníliamagőrleményt (ha a gyerek szereti, mehet bele pürésített banán is – ha nem szereti, eszünkbe ne jusson), nádcukrot javaslok, mert karamellesebb az íze, kevés is elég belőle,
- sütőport másfélszerezzük-duplázzuk, mivel a plussz összetevők miatt nem emelkedne meg a süti eléggé,
- 1 tojás helyett teszünk bele 3-4 tojást, és emiatt egy kicsivel kevesebb folyadékot,
- több tejet teszünk bele, és 2 éves kor alatt zsírdús tejet használunk, 2 éves kor felett 2,8%,
- teszünk bele görög joghurtot, növelve így a minőségi fehérjéket, zsiradékot
- étolajat lecseréljük vagy vajra, vagy olívaolajra, vagy ennek keverékére
A muffinunk receptje ITT olvasható.
1 db muffin tápanyagtartalma így kb.:
szénhidrát 35 g, fehérje 9 g, zsiradék 13 g, rost 5 g, 3O7 kcal (azaz egy 19-os gyerek fehérjeigényének a felét már 1 db fedezi!)
Ez egy ovisnak, sulisnak bőven jó reggeli, kisétkezés egy kis gyümivel, narancslével, vízzel esetleg.
Lehet innen még tovább menni a zabpehelylisztet növelve, a cukrot kicserélve, de első körös változtatásnak ennyi bőven elég.
Kakaósmuffin ugyanúgy, de egészségesebb verzióban, ugyanúgy finoman.
A fenti módszer a dúsítás, a gyakorlatban ez kivitelezhető majdnem minden étellel. Ha nem megy, segítünk itt.