Barion Pixel

FULLADÁSVESZÉLYES édességek! -a szakemberek figyelmeztetnek a tragédia miatt is

Közeledik a húsvét, és a boltok tele vannak csoki és cukortojásokkal is. A legtöbb szülő választ ezekből kisebbet is, amely sajnos nem várt veszélyt tartogat.

Sokan nem tudják, de a világ egyik legveszélyesebb dolga a félrenyelés miatt a mini cukorka-, vagy csokitojás. Kemények, kerekek, és finomak: minden adott a vészhelyzethez. Pont elférnek a légcsőben, se ki, se be. Sok közülük UGYANAKKORA átmérőjű, mint a kisgyermek légcsöve.

.

Minél kisebb csokitojás, vagy cukorka tojás, annál jobb- gondolhatnánk. De sajnos a kisgyermekünk, főleg, ha közben sétál, szaladgál veszélybe kerülhet ezek miatt: ugyanis nagyon hasonló átmérőjűek ezek a mini kerek édességek, mint a pici légutak. Ha oda lecsúszik, komoly eséllyel fulladás lehet a vége, így történt sajnos az alábbi esetben is.

Sophie  5,5 éves volt, amikor egy mini tojás „megakadt a torkán”.

Hiába próbált az édesanyja segíteni, sajnos a kislány elhunyt. Erre a veszélyre szeretné az anya felhívni a figyelmet, hogy legyünk mindig éberek! Elmondja, hogy sajnos nem tudott segíteni a gyermekén, és azt szeretné, ha a szülők ilyet nem adnának a gyerekeknek. A hírre több hasonló történet jött kommentként. Sokan számolnak be arról, hogy ezt az élelmiszert tényleg könnyen félrenyelhetik a gyermekek.

.

Szakemberek is figyelmeztetnek: a kisebb nem jobb a csoki vagy cukortojásból. Tudjuk, hogy a fulladásos halálesetek 85% élelmiszer okozza gyermekkorban.

Klasszikusan veszélyt jelent a kerek és keményebb élelmiszer, így az egész szőlő, virsli, nyers sárgarépa karika, popcorn, mini paradicsom, kemény kerek cukorka, stb.

Soroljuk mostantól ide a húsvéti mini édességtojásokat is!

.

Dehát már nagy a gyerekem..

Igen, sajnos Sophie is 5,5 éves volt a tragédiakor. Sajnos a mini tojások mérete, állaga ebben a korban is könnyen félrenyelhető.

.

Hogyan előzhető meg?

  1. Nagyobb, üreges csokitojást válassz a kicsi, tömör helyett.
  2. Ha kisebbet kap a gyermek, vágd hosszában negyedekre, mielőtt megeszi őket.
  3. Mindig légy ott a gyermekeddel evés közben, és tudd, melyek a félrenyelés jelei, mit kell tenned, ha félrenyel bármit (segítség)
  4. 4, egyes irodalom szerint 5 éves korig kerüld a kerek / érmealakú, kemény ételeket, ill. az összenyomható majd szétugró állagot (pl. pillecukor, cukorka, nyers répakorong, popcorn), a többit, amit lehet pedig hosszában vágd fel (pl. a mini paradicsomot).
  5. Ha lehet, ne játszanak a gyerekek evős játékot a fenti ételekkel sem (pl. feldobni, majd a szájjal elkapni).
  6. Nevetés, sírás, beszéd evés közben nem túl jó ötlet, ahogy a mozgás (séta, futkosás) sem. Ezek a mozgások a légutakba lökhetik a falatot.
  7. Oszd meg ezt a cikket, hogy minél több szülő tudjon erről a veszélyről!

.

A Tiny Hearts Education oktatója, Nikki Jurcutz megosztott egy videót, amelyben elmagyarázza, hogyan jelentenek „fulladásveszélyt” a mini, tömör tojások a gyerekek számára, nézd csak:

.

A cukorfogyasztást egyébként jó minimalizálni az év többi napján, de azért szerintem 1-1 csokitól senki nem lesz egészségtelen :). Válassz minőségi csokoládét (ha lehet, 2 éves kor felett, alatta inkább más finomságot), ne tejbevonót és kakaós bevonót, társait, ÉS jó nagyot! 🙂

.

Ha bármilyen problémát észlelsz (nem eszik a gyermek, válogatós, nem jól növekszik, furcsán eszik, vagy neked gond a táplálása), várunk ITT szeretettel.

Mire figyeljünk még Húsvétkor? ITT a cikk erről is, egészen babakortól.

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.