Barion Pixel

Adhatok a babámnak medvehagymát?

-tényleg mérgezést okozhat?-
.
A medvehagyma finom, jelenleg 2 kg/főig erdőben szedhető (vagy a könnyebb megoldás: Lidl-ben láttuk legutóbb) növény, melynek általában a leveleit fogyasztjuk. Ahogy a macik is előszeretettel ássák ki (ezért medvehagyma), így az emberek is szívesen eszik.
A szezon kezdődik! Az alábbi írásból megtudhatod, adhatod-e a babádnak, és mivel lehet összetéveszteni, amely viszont mérgezést okozhat.

MIKORTÓL ADHATÓ?

Van olyan helyzet, hogy az ember lánya a hozzátáplálás elején is megkóstoltatja a medvehagymát egy kevésbé érzékeny pocijú gyermekkel, ezzel semmi gond. De általánosan olyan 8 hós kort mondanánk, mivel mégiscsak a hagymafélék családjának tagja, annak minden tulajdonságával (alkilcisztein-szulfoxid). Azaz picit puffaszthat.

HOGYAN ADHATÓ?

Frissen érdemes felhasználni, de egy kis vízbe állítva pár napig friss marad. Le is fagyasztható.
Pürében: burgonyához, édesburgonyához, karfiolhoz, húsok mellé, brokkoli mellé ajánlom.
Darabos ételekhez: tojásmuffin, sós muffin, krémleves, pogácsa, pesto (egy kis medvehagyma, sok bazsalikom, fenyőmag esetleg, reszelt parmezán, olívaolaj, csepp citromlé, só turmixol– ez mehet egy tésztára öntetként), salátába, stb..

MÉRGEZÉST OKOZHAT!?

Nem a medvehagymától, hanem a vele (nem annyira könnyen) összekeverhető gyöngyvirágtól kell félni.
Főbb különbségek:
-a medvehagymának jellegzetes, fokhagymás illata van míg a gyöngyvirágnak nem (leveleit dörzsöld össze, akkor nagyon érezhető)
-a gyöngyvirág szép, fehér, jellegzetes harang alakú virágot hoz (a medvehagymának is fehér, de csillag alakú)
-a medvehagymának keskenyebb levelei vannak
A gyöngyvirág levelei mérgezést okozhatnak, mely akár halállal is végződhet.Pár éve egy sportolóval is ez történt, aki a gyöngyvirág leveléből rántottát készített. A gyöngyvirágban lévő vegyület a keringésre hat, szívleállást okozhat.
(+1 info: a kikerics is hasonló levelekkel rendelkezik, mint a medvehagyma, és ez is nagyon mérgező. De a kikerics a mezőkön terem, míg a medvehagyma az erdőben.)

.

ELKERÜLHETŐ A VESZÉLY?

Igen, persze. Ha vásárolsz medvehagymát, minden esetben dörzsöld meg a levelét. Ha fokhagymaillatú, nincs mitől tartanod. Akkor is tedd meg ezt, ha tényleg megbízható helyről vetted a levélkéket. Ha pedig az erdőben sétálva nem vagy biztos a dolgodban, inkább ne szedd le (magadnak , apának sem).

KELL A MEDVEHAGYMA EGYÁLTALÁN?

Érdemes a babával is megismertetni ezt az ízt. Általában ők is odavannak a fokhagyma ízéért, hiszen átjuthatott az anyatejen keresztül és ismerősnek vélik, egy kis nosztalgia 🙂. A legegyszerűbb pogácsát (pl. túrós) is fel lehet vele dobni. Kezdetben azért ne tegyél a pogácsákba egy egész csokorral, intenzív íze van. Fokozatosan, de bátran- mint mindent. Hiszen a baba ismerjen meg minden ízt, így később kevésbé valószínű, hogy nem fogja ezeket szeretni.
Az első 1 év alatt igyekezz minél több ízt megismertetni babáddal, így csökkentheted a későbbi válogatás kialakulását. Allergénekről se feledkezz meg, és persze a finom, családi menüről, melyről ITT elmondom, hogyan tehető biztonságossá.
Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.