Barion Pixel

A 10 legjobb ajándék válogatós gyerekeknek

A 10 legjobb ajándék válogatós gyerekeknek

-tippek a szakembertől- 

.

Egy válogatós gyermek számára nem könnyű ünnep a karácsony. Furcsa illatok, családi étkezések, plussz stressz, hosszú étkezési idő. Ahhoz, hogy segítsünk nekik, a megfelelő ajándékokat ajánlom a fa alá.

Megragadnám az alkalmat, hogy tisztázzam: a „válogatós” kifejezés negatív, már-már pejoratív, címkéző és megtévesztő. Nem lehet egy kalap alá venni a 2 éves „nem eszem meg mindig a zöldborsót” evőt a 2 éves, korábban huzamosabb ideig szondatáplált, vagy nyelőcsőgyulladás miatt nem evő, esetleg ARFID (mi ez?) evészavaros gyermeket.

Ahogyan a problémákkal küzdő csoport sem egységes, ezért a megoldás sem egyféle. Azonban fontos, hogy mindegyikük, sőt, minden gyermek számára az evés probléma-, stressz- és fájdalommentes tevékenység legyen, ahol nekik csak az a dolguk, hogy eldöntsék, ízlik-e az étel, és ha igen, mennyi esik jól nekik.

Az evésproblémák beavatkozása a probléma jellegétől, a gyermek személyiségétől, előtörténetétől, betegségeitől, és a családtól is függ. Fontos eleme minden esetben a játék, a kíváncsiság felkeltése.

A kíváncsiság, így a megismerés legyőzheti a félelmet, a hezitálást.

Ha a gyermeknek az adott étellel pozitív tapasztalata lesz játék útján, jó az irány.

.

Képzeld, 32 lépés szükséges ahhoz, hogy egy (kis)ember megegye az adott ételt. Nem mindegy, honnan indulunk az adott étellel: rá sem néz? Zavarja az illata? Fél a látványától is? Megérinti, hozzáér – eszközzel, kézzel, mivel? Elviseli a tányérján, de nem nyúl hozzá? Megkóstolja? Megnyalja (ezt sose kérjük a gyermektől!- magyar szokás, rossz ötlet.) Kiköpi? Nem nyeli le? Öklendezik? – más más a beavatkozás módja ezektől függően.

A játéktevékenység működik, hiszen gyerekekről van szó. Fontos elem az evésterápiás folyamatban nálam az ételek megismerése is: amit a gyermek ismer, az már nem annyira félelmetes. Ha tudja, hogy a mandarin kerek, sima a felszíne, narancssárga, belül gerezdek és pici magvak vannak, ha szétnyomja, levet ereszt, fanyar illatú, lédús, akkor már nem annyira idegen. A szülőknek mindig azt tanácsolom, hogy higgyék el, nem kell kimondani, hogy „kóstold meg”, „tedd a szádba”, ez enélkül is menni fog, ha türelmesek és nem akarnak lépcsőket átugrani.

Most olyan termékeket ajánlok, melyeket a gyermekrendelések alatt használok, szeretik a kicsik. Ezeket a játékokat nem evés közben játsszuk, hanem mikor például gyurmáznánk, vagy festenénk, ezt csináljuk mellette. Minden nap leginkább. Akár a szenzoros diéta kiegészítéseként, akár a félelem leküzdéseként, de működnek. Persze minden gyermek más, és nem egyforma a siker záloga, de szeretettel ajánlom az alábbi tárgyakat.

.

 1. Ingyenes, otthoni játékok:
 • Kiskanál Kommandó dínós játék

Szükséges: dínók (mosható játékokat vessünk be, így az ismeretlen ételekkel a gyermek bátrabban játszik, hiszen ott lesz az ismerős figura is a játékban), főtt rizs (hideg-meleg, attól függ. Ha a gyermek nem szereti a főtt ételt /vagy a meleg dolgokat, melegebb-de nem forró!- rizs), ketchup, párolt brokkoli rózsák, nagy tálca.

Feladat: Vulkánkitörés imitálása. Mindenki játszik, nem csak a gyermek, anya/apa is. A főtt rizsből építsünk vulkánt, kézzel. Jöhet a tetejére a ketchup, ez lesz a láva. A brokkolik a kis fák. Jönnek a dínók, meneküldnek a láva elől, a brokkoli alá/mögé. Aztán a növényevő dínóknak megtetszik a brokkoli, falatozhatnak belőle.

Miért jó? A gyermek hozzányúl a rizshez, maszatos lesz (taktilis ingerek), a ketchup és a brokkoli más más állag, ha játék, menni fog az elfogadás sokkal könnyebben. Félősebb gyermekek eleinte csak a dínóikhoz fognak nyúlni, az ételhez nem, de egy idő múlva felengednek. Érzik az ételek illatát (szaglás), tapintják azokat, elfogadják érzékszerveikkel.

.

 • Kiskanál Kommandó mandarinos játék

Szükséges: mandarin gerezdek (min. 1O-1O db), 4 db kis tál, stopper vagy homokóra

Feladat: legalább két játékos. Az egyik a gyermek. Mindenki előtt két tálca, az egyikben x db (pl. 1O db) mandarin gerezd, a másik üres. Az a feladat, hogy minél hamarabb átpakoljuk a gerezdeket a másik tálba. Az nyer, aki a leghamarabb pakolja át. Mérjük stopperrel/ homokórával.

Miért jó? A gyermek az időmérés, a verseny miatt nem fog sokat gondolkodni a megérintésen, átlendül rajta, és nyer- elfogadja a kis keze a mandarint. Ez az érintés szintje. Jön hozzá az illat is, hiszen a mandarinnal erős az illata, melyet érezni lehet az egész játék közben.

Nehezítés, akkor, ha a gyermeknek az érintés már megy, jön a szája felé közelítés. Ugyanez a feladat, de az orrukhoz kell 1x érinteni a mandarint, aztán dobni a tálkába. Ha ez is megy gond nélkül, lehet megpuszilni, majd sokára ráharapni, stb.

-további játékokért kövesd a Facebook oldalunkat. 

Érdemes a gyermek szükségleteivel is tisztában lenni, hogy ne legyenek irreális elvárásaink. Ezeket ITT találod, töltsd le ingyen. 

.

 1. Rágásfejlesztő: nem gondolnánk, mennyi gyermeknek okoz problémát a rágás. Az eredeti, amerikai ARK eszközök segítenek a megfelelő rágás gyakorlásában, feszültség levezetésében, az artikuláció javításában, állkapocs erősítésében. Nem sima rágókák, évekig hű társai lesznek a gyermekeknek. ITT találhatók.
 1. KÖNYVEK

Pocak csak a szedret szereti (ITT) Sorolni tudnám, mennyi könyv kapható, amelyek a gyermekeket címkézik, és rosszra tanítják („undok vagy, ha nem eszel!” / „egészségtelen leszel, kevesebbet élsz, ha nem eszel zöldséget!” / „finnyás vagy, anyukád nem büszke rád így!”).

A Pocak könyvecske nem ilyen. Végtelen cuki, nagyon jó mondanivalóval: támogatlak, szeretlek, elfogadlak! A vakond anyuka nem könyörög, nem haragszik, nem trükközik, hanem elfogadja a kis vakondot. Mindig van számára szeder, a biztonságos, elfogadott étel. Én ugyanezt javaslom: a gyermek számára mindig legyen biztonságos, elfogadott étel az asztalon, és amellett (attól függően, mi a cél és az előtörténet) újdonság/el nem fogadott étel. Nem belenyugszunk, hanem a saját szintjén támogatjuk, segítjük, de amiatt, mert ott az elfogadott/szeretett étel, a teher lekerül: a gyermek enni fog, és lesz kedve felfedezni, a szorongás csökken.

 1. Illatok, illatok mindenhol. Legtöbbször az illatok, szagok gondot okoznak a problémásan evő gyermekeknek. Ahhoz, hogy ezt csökkentsük, a megfelelő terv kell, melynek sokszor része a szagolgatás. Önmagában nem igazán lehet a problémás evést szenzoros játékokkal megoldani, ez nem ilyen egyszerű, de nagyon jó kiegészítés.
 • Illatos társasok. Szeretjük őket, bátrak a gyerekek, ha rajzolva vannak az ételek (nem fényképesek a kártyák), játékszituáció van, és menő társasok, plussz fontos, hogy a szülőket is bevonjuk. Kortól függően: ITT , ITT, ITT, ITT, ITT.  Bátrabbaknak: ITT. 
 • Illatos zsírkréták, filcek, gyurmák, slime: utóbbi kettő még a kezecskéken keresztül plussz ingert ad, a Scentos termékei (ITT) szerintem zseniálisak.
 1. Könyvek. Nálam a fent említett Pocak viszi a prímet, de ebben a listában (ITT) több könyvet is találunk, melyek szuper jók. Életkortól függően válasszunk! Ne ijedjünk meg, ha a gyermek nem akar majd minden oldalt elolvasni, csak addig csináljuk, amíg neki elfogadható az információ (pl. ha undorodik a sajttól, nem feltétlen kell forszírozni, hogy a sajtkészítés során mi van a tehén tőgyével..  🙂

Újdonság: Szabadfi Szabolcs és Trogmayer Éva könyve: Kovászmesék címmel (tudod, Szabi a pék 🙂 – süssetek együtt belőle! ITT a könyv). , könyvek, videók, amiket én is nagyon szeretek:

+tipp recepteknél a menő tálalás segíthet. A tálalásnál ajánlom az osztott tányért, ami segíthet a hezitálás leküzdésében. Olyan kell, amit könnyű elmosni, ami biztosan nem tartalmaz káros anyagokat (és ezek hő hatására sem oldódnak ki belőle), vicces, és ezerféle tálalási lehetőséget rejt. Ilyen az eredeti EZPZ Happy Mat. Mi ezt Amerikából rendeljük, sok tízezer szülő és gyerek kedvenc, egyetlen tálalóeszköze (EZÉRT JÓ: KATT- 2 éves kortól EZ) , ( 6 hó-24 hó között EZ ajánlott). 

Ugyanilyen fontos a jó kulacs. Ezzel is segíthető a rágás, hiszen a használatával a gyerek a jó ivástechnikát tanulja meg. Nem csőrös, nem cucis, nem túl nagy, éppen a kis kezébe, szájába való, ezeket a fejlődésben nem hátráltatja. (A megfelelő kulacs ITT VAN)

Az jó ötlet, ha az adott szeretett mesefigura ételének/nasijának hívjuk az ételt, nálam például a Shrek tészta (fusilli minimális szósszal: fenyőmag+bazsalikom+olívaolaj+só+avokádó), a Sky nasi (céklás zabpehely golyó), Bing nyuszi falatkái (répás mini muffin) nyerni szoktak.

 1. Valóban jó étkezőszék: Az evési pozíción állhat vagy bukhat minden. Mindegy, hogy 8 hónapos, 8 éves, vagy 😯 éves valaki, az evési pozíció ugyanolyan: talpak stabilan támasztva, térd a megfelelő szögben hajlítva, medence előre billenve, hát egyenes, fejtartás egyenes, asztallap a köldök feletti magasságban (nem sokkal feljebb!). A kicsi gyermeknek is ez, így tud biztonsággal, kényelmesen, stabilan (önállóan) nyelni, rágni, enni. Viszont ők növekednek, a magasságuk változása miatt a széket is folyamatosan állítani kell.

Az ajánlott székek erre is alkalmasak, és arra is, hogy a lábtartóra ránehezedjenek (kis lépcső, egyedül be-, és kiszállás), ne dőljön fel. A két szék a Hauck Alpha Plus (ITT) és a Stokke TrippTrapp. Mindkettőhöz jó a családi asztal, melynek magasságát vásárlás előtt mérjük le, hogy a szék beférjen alá.
Egy apuka mondta, és eszméletlen találó:

egy nem megfelelő evési pozícióban olyan lehet enni, mint magassarkúban futni. Megyeget, de nem az igazi.

 1. Hangszál. (ITT) Olyan szívószál, amelynek a végén valami játék/jármű/figura (pl. T-rex) van, és amikor a gyermek szívja a folyadékot, hangot ad ki. Minden kisgyerek imádja, és külön ajánlom a szívószálas itatót mindegyiküknek. Jól megdolgoztatja a száj körüli izmokat, csak arra figyeljünk, hogy a szívószál részt a kicsi ne kapja be, csak a nyelve hegyéig érjen (le lehet vágni).
 1. Bátorságpróba: mivel online rendelünk a legtöbben már élelmiszert is, ültessük oda a kisgyermeket: mit szeretne megpróbálni? Új édesség? Ezzel nem hinnénk, de erőt adunk neki. Ha egy újdonság bejött, bátrabb lesz a következő újdonságnál. A nasikkal általában nincs gond, és egyszerű erőtartalékot ad: például, ha eddig a gyermek milka csokit evett csak, mást nem mert, vegyünk milka csokis mini bonbont. Kóstoljon nyugodtan! Ha csak OREO-t eszik, jöhet a brownie-s, az epres Oreo, majd a vékony fajta, aztán egy másik kakaós keksz, majd a teljes kiőrlésű Győri Édes, a sima Győri édes, majd egyszer csak a Korpovit keksz. Szépen lassan, hasonló a hasonló után. A szaloncukorral ezt könnyebb elérni, kóstolgassunk együtt! Szeretjük még a Celebrations szetteket is. Igen, nasi, nem kell hetekig ezt enni, de egy félős, szorongó evő gyereknek hatalmas löketet ad, ha egy újdonságot bátor volt megkóstolni, és ez ízlett neki.
 1. KNEIPP fürdőtermékek: (ITT) 3 éves kortól rengeteg fürdősó, habfürdő, tusfürdő, sampon van, nagyon jó minőségben (ekcémás fiam bőre is szereti). Nem műillatok, hanem valódi borsmenta/alma/sárkánygyümi/stb. A fürdővízbe téve csodát művel, a gyerekek nyitottak rá, és az almáról talán nem a kellemetlen tapasztalatok jutnak eszükbe, hanem az almás fürdő. Kapható online, a DM-ben, Rossmannban is. Felnőtteknek is ajánlom, nekünk is jár egy jó kis relaxáló fürdő.
 1. Konyhai eszközök: segítsen a gyermek gyúrni, szaggatni, teríteni, amelyeket könnyedén elfogad. Tudja, hogy a tojásfehérjéből tud habot verni egy géppel? Tudja, hogy az élesztős tészta megemelkedik? Tudja, hogy a szalvéta melyik oldalra kerül? Tudja, hogy a mandarinban nem 2OO gerezd van? Tudja, hogy a paprikában magocskák vannak? Tudja, hogy a turmix tud bármilyen színű varázsitalt keverni? Ami nekünk evidens, neki nem biztos, hogy az. Amit ismer, attól nem fél.

Vonjuk be, ehhez pedig kaphat saját eszközöket: kötény, fellépő (segít, néhány gyereknek az asztal/munkapult és a feje távolsága túl kicsi, ha feljebb állnak, bátrabbak), sodrófa, kiszúrók (sajtot is lehet), mini muffinforma, színes kanalak, edények.

+1, anyagiakban nem mérhető fontos dolog: elfogadás. Nem belenyugvás, hanem elfogadás. Úgy szeressük, ahogy van. De segítsük, hogy a szorongás az evések alatt eltűnjön, annak nincs ott a helye. Jó hír, hogy az esetek zömében ez a szorongást okozó szörnyeteg eltüntethető. De nem zsarolással („csak nyald meg”), nem büntetéssel („ha megkóstolod, lesz csoki”), nem bűntudat keltéssel („egész nap főztem, neked csináltam!”), megtöméssel (képernyő, lefogjuk, megetetjük), és nem a probléma elfedésével (étvágy fokozók, multivitaminok, spec. tápszerek). Álljunk ki mellette mindenhol, az oviban is. Ne hagyjuk, hogy meg KELLjen valamit enni, kóstolni, ha ez neki szorongást, félelmet okoz.

A családi étkezések alatt ne kelljen megvárni, míg a többiek végeznek. Annyi ingert kapjon, amennyi neki optimális, ez az ünnepek alatt általában több a kelleténél.

Végezetül, ne parázzunk, tényleg ne. A jelenlegi helyzetben sokan otthon vagyunk az evéssel küzdő gyermekünkkel, fogjuk fel ezt egy lehetőségnek. Lehetőségünk van most arra, hogy segítsük őt, hogy a szorongás, félelem eltűnjön az asztaltól. Szívesen segítek ebben én is (ITT), alapvetés nálam, hogy a bizalom a helyére kerüljön. Ha pedig a kanapéról szeretnél válogatós gyeremeked táplálásáról tanulni, megismerni a trükköket, módszereket, EZT nézd meg. 

Segítséget akkor kérjünk,

 • ha a gyermek növekedésével gond van,
 • vagy/és ha egyéb tünetei vannak
 • vagy/és ha az evés állandó stresszforrás,
 • vagy/és ha öklendezik/hány/félrenyel evéskor,
 • vagy/és ha furcsa technikával eszik, stb.

Optimálisan az asztalnál töltött idő a bizalmon alapul: a szülő bízik a gyermeke érzéseiben és tiszteletben tartja azokat, a gyermek pedig bízik a szülőben, hogy számára kiegyensúlyozott étrendet biztosít.

Játsszunk a gyermekünkkel, nincs is mókásabb, mint a ketchupot használni ujjfestékként, a paradicsomokat mini labdának, a lencsét szenzoros játéknak, a reszelt sajtot búvóhelynek.

A fenti játékokat pedig szeretettel ajánlom, és kívánok minden kis felfedező evőnek és a szüleinek kellemes, nyugodt ünnepeket!

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÉLŐ :JÚLIUS 5. és 12.

0-1 és 1-6 éves korcsoportok szerint

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.