Barion Pixel

Babaváróteák-amikor az elvárt és a várható hatás távol áll egymástól

 

A kisbabára vágyók számára különböző fórumokon számtalan házi praktikát és ártalmatlannak hitt természetes módszert ajánlanak, ezek közül óriási népszerűségnek örvendenek a többféle gyógynövényt tartalmazó babaváróteák. Felmerül a kérdés, hogy valóban csak haszon származhat ezek fogyasztásából, vagy számolni kell kockázatokkal is?

.

Milyen növényekkel találkozhatunk a babaváróteákban és -készítményekben?

Babaváróteák gyakori összetevője a cickafark, a diófalevél, a csalánlevél, a fagyöngy és a málnalevél. Ezek hatásossága azonban kétséges, mivel a fenti növények egyikével sem végeztek olyan modern vizsgálatot, ami alátámasztaná az ígért hatást. Jó azonban tudni, hogy míg egyes növények (pl. cickafark, csalánlevél) viszonylag ártalmatlanok, amelyek fogyasztásától nem feltétlen fogan meg könnyebben a várt gyermek, de alkalmazásuk veszélytelen, addig a legtöbb növény hatásosságát és biztonságosságát nem vizsgálták terhesség alatt, ezért máris megváltozik azon növények köre, amelyek a teherbeesés után is biztonságosak. A magzat a terhesség korai szakaszában a legsérülékenyebb, ezért a kisbabára vágyóknak célszerű a kétes hatású készítmények fogyasztását minimálisra csökkenteni.

.

Mi az, amit kerüljünk?

Több olyan növényt is ajánlanak terhesség előtt álló, arra vágyó nők számára, amelyek használata kockázatokkal járhat. Ezek közé tartozik például az allergizáló hatású fehérjéi miatt a modern gyógynövényterápiából egyre inkább kiszoruló fehér fagyöngy. Sokszor találkozhatunk a diólevélből készült teával, ennek használata azonban csak külsőleg javasolható, elfogyasztani nem ajánlott. A málnalevél is gyakori alkotója a babaváróteáknak: egyesek a vetélés elkerülésére, mások a szülés megkönnyítésére ajánlják. A nagy népszerűséget azonban a tudomány nem igazolja. Nem vizsgálták még a növény méhre gyakorolt hatásait embereken. A málnalevél az állatokon végzett vizsgálatok egy részében fokozta, másokban pedig gátolta a méhösszehúzódásokat. A málnalevél fogyasztását a pontos hatások és hatóanyagok felderítéséig nem ajánljuk.

.

Jótékony hatása lehet…

A barátcserje hatásosságát és biztonságosságát értékelték már embereken végzett vizsgálatokban is. A növényt hatással nem rendelkező placebóhoz hasonlítva azt találták, hogy a barátcserjét kapók körében többen estek teherbe, mint a placebocsoportban. A hatás annak is köszönhető, hogy a barátcserje elősegíti a menstruációs ciklus rendeződését. Rendszertelen menstruáció esetén tehát előnyös lehet a barátcserje tartalmú készítmények alkalmazása. A hatás kialakulásához legalább három cikluson keresztül, rendszertelen menstruáció estén pedig három hónapig ajánlott alkalmazni a barátcserje termését, amelyből a legnagyobb biztonságot szavatoló gyógyszer termékkategóriába tartozó készítmény is elérhető.

Kéteshatású növények fogyasztása helyett érdemes felhívni a figyelmet a D-vitaminra. Kimutatták ugyanis, hogy a D-vitaminhiány megnehezíti a teherbeesést és meddőséghez vezethet, rontja továbbá a policisztás ovárium szindróma tüneteit is. Mivel a magyar lakosság jórésze egész évben D-vitaminhiányos, ezért a kiegészítő vitaminpótlás folyamatosan indokolt. A vitamin pótlására jól adagolható, D3-vitamint tartalmazó gyógyszerek és étrend-kiegészítők ajánlhatók. Felnőttek és terhesek számára a biztonságosan alkalmazható napi beviteli érték maximuma 4000 NE.

.

Kinek higgyünk?

Számtalan gyártó és forgalmazó tudatosan épít a gyermekáldásra vágyók érzelmi kiszolgáltatottságára. Fontos azt megérteni, hogy az egészségünk befolyásolására alkalmazott készítmények használatánál nem szabad a csupán sikertörténetekre hagyatkozni. A sikertörténeket gyakran íróasztal mögött találják ki és nem az élet írja. Legyünk óvatosak ezekkel, hiszen sokszor már a forrást sem tudjuk ellenőrizni, illetve nem tudjuk megállapítani az ok-okozatiságot. Mivel a történetnek csak egyes részleteit ismerjük, nem tudhatjuk, hogy a bemutatott eredmény valóban annak a készítmények, módszernek köszönhető-e, mint aminek tulajdonítják.

Mielőtt egy készítményt vagy módszert kipróbálnánk érdemes szakember véleményét kérni. A szakember jelen esetben az orvos és a gyógyszerész. Ők képzettségükből adódóan segíthetnek utána járni a csodás történetek valóságtartalmának. Léteznek olyan módszerek, amelyekkel tudományosan is megbizonyosodhatunk egy-egy készítmény hatásosságáról és biztonságosságáról. Ezen vizsgálati módszerek közé tartoznak a laboratóriumi tesztek, az állatkísérletek és a humán vizsgálatok. Egy olyan vizsgálat során, amelyben azonos körülmények között egy hatóanyagot nem tartalmazó placebóhoz vagy a biztosan hatásos terápiához hasonlítjuk a vizsgálni kívánt szert, valós képet kaphatunk annak hatásosságáról. Annál is inkább érdemes lenne a babaváróteákat ilyen vizsgálatok alapján értékelni, mivel ezen készítmények esetén nagy lehet a placebohatás, tehát az elvárt eredmény miatt a még egyébként hatással nem rendelkező szer használói is észlelnek kedvező változásokat. A szakemberek segíthetnek értelmezni a meglévő eredményeket és a rendelkezésre álló legfrissebb ismeretek birtokában tudnak megfelelően hatásos és biztonságos készítményt ajánlani.

.

Ne feledjük…

Mielőtt az egészségünk befolyásolására szánt terméket kezdenénk használni, mindig konzultáljunk szakemberrel. A teherbeesést megelőzően kerüljük a nem biztonságos készítmények alkalmazását, emlékezzünk rá, hogy nem minden gyógynövény ártalmatlan. A gyermekáldás hosszabb elmaradása esetén érdemes szakorvos segítségét kérni, aki a háttérben meghúzódó okok felderítésével és kezelésével, valamint hatásos és biztonságos terápia ajánlásával megrövidítheti a várakozást.

_________________

Jelen írás nem helyettesíti az orvosi, ill. szakemberektől való diagnózist. Nem ad személyre szóló tanácsot, kezelési kiindulási pontot. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve táplálása, viselkedése problémát okoz, javasoljuk mielőbb szakorvos, szakember személyes felkeresését.

Források

  • Lerchbaum E, Theiler-Schwetz V, Kollmann M, Wölfler M, Pilz S, Obermayer-Pietsch B, Trummer C. Effects of Vitamin D Supplementation on Surrogate Markers of Fertility in PCOS Women: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2021, 13:547.
  • Rafieian-Kopaei M, Movahedi M. Systematic Review of Premenstrual, Postmenstrual and Infertility Disorders of Vitex Agnus Castus. Electron Physician. 2017, 9:3685-3689.
  • Westphal LM, Polan ML, Trant AS. Double-blind, placebo-controlled study of Fertilityblend: a nutritional supplement for improving fertility in women. Clin Exp Obstet Gynecol. 2006;33:205-208.

írta: Dr. Tóth Barbara, gyógyszerész, egyetemi adjunktus

dr Tóth Barbara
dr Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi-szakfordító tolmács. Főbb kutatási területe a növények hatásosságának és biztonságosságának, valamint tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz a gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi képzésben és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthető téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.