Barion Pixel

Terhesvitaminok: mikortól és mire van szükség?

Terhesvitaminok

mire és mikortól van szükség?

.

Várandósság alatt számtalan gyógyszer és étrend-kiegészítő alkalmazása ellenjavallt, de a terhesvitaminok használata nemcsak, hogy megengedett, de ajánlott is. A megfelelő vitaminkészítmény segít biztosítani mind a kismama, mind a magzat igényeit. De melyek a legfontosabb összetevők, és mikortól kezdjük el szedni ezeket a vitaminokat? Mire figyeljünk a vitaminkészítmények kiválasztása és alkalmazása során?

Mikor kezdjük el szedni?

Minél előbb, annál jobb. A terhesvitaminok összetevői egészséges felnőttek számára is hasznosak lehetnek, ezért egészen biztosan nem ártunk vele, ha már a gyermek gondolatának megfoganásakor elkezdjük ezeket szedni. Egyrészt mivel a vitaminhiány megnehezítheti a teherbeesést. Másrészt pedig a magzat a terhesség elején a legsérülékenyebb: minél fiatalabb a magzat, annál jobban kell rá vigyázni. Bár a legújabb terhességi tesztek már a nagyon korai terhesség kimutatására is alkalmasak, sokszor mégis hetek telhetnek el a terhesség megállapításáig, a legfontosabb folyamatok pedig már ez idő alatt is elkezdődnek és ennek során a magzatnak jól jön a támogatás. Harmadrészt pedig a magzat a terhesség egésze alatt mindenben az anyától függ, minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot az anya szervezetéből nyer, ezért a várandósság alatt könnyen kialakulhat vitamin- és ásványi anyaghiány.

.

Melyek a legfontosabb összetevők?

Az egyik legfontosabb vitamin, amelyre az új életnek szüksége van, az a folsav (B9-vitamin). A folsav szedését már a teherbeesés előtt egy-két hónappal érdemes elkezdeni, mivel a folsavnak kiemelt szerepe van a magzat idegrendszerének fejlődése szempontjából. A magzat agya és a gerincvelője a velőlemezből alakul ki, amely normális esetben az úgynevezett velőcsővé záródik, folsavhiányban azonban velőcsőzáródási rendellenességek léphetnek fel, amelyeknek súlyos következményei lehetnek.

Fogamzóképes nőknek napi 400 mikrogramm folsav bevitele ajánlott, terhesség esetén pedig az európai ajánlás minimum 600 mikrogramm/nap.

A megfelelő folsavbevitel akár 50%-al is mérsékelheti a velőcsőzáródási problémák előfordulását, de fontos, hogy mielőbb kezdjünk gondoskodni a pótlásról, a velőcső ugyanis már a fogamzást követő 4. héten belül záródik.

A megfelelő D-vitamin ellátottság már a fogamzást is elősegíti. Jelentősége pedig az egész élet során változatlanul nagy, hiszen hatással van minden szervre és szervrendszerre.

Jó tudni, hogy terhesség alatt, a hiány elkerülése érdekében ajánlott napi 1500-2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamint bevinni.

A D-vitaminhiány ugyanis károsítja a magzati és anyai csontrendszert és fokozza a preeklampszia kockázatát. Nem javasolt azonban terhesség alatt több tízezer NE D-vitamin bevitele, erről ugyanis még nem derült ki, hogy kellőképp biztonságos-e. A legtöbb hazai terhesvitamin 200–1000 NE D-vitamint tartalmaz és a várandósok számára ajánlható maximális mennyiség naponta 4000 NE (100 µg).

Ásványi anyagok közül nagy jelentőséggel bír a vas, a kalcium és a jód. A vas szükséges a vérképzéshez, és mivel terhesség alatt a keringő anyai vértérfogat jelentősen megnő, ezért a várandósok hajlamosabbak a vérszegénységre. A magzat vasszükséglete a 3. trimeszterben a legmagasabb. Mivel terhesség alatt megnő a vasfelszívódás mértéke, egészséges, egy gyermekkel várandós nőnek nincs szüksége extra vasra a terhesség alatt, más azonban a helyzet ikerterhesség esetén, vagy ha a vérvizsgálat során beigazolódik a vashiány, vagy a vashiányos vérszegénység. Vashiány esetén megnő a vérszegénység, a koraszülés, az alacsony születési súly és a szülés utáni depresszió kockázata. Érdemes lehet tudni, hogy a tea, a kávé és a tej csökkenti, a C-vitamin pedig segíti a vas felszívódását (állítsd be az étrendedet szakember segítségével itt).

Kalciumra számos sejten belüli folyamathoz és a magzat fogának és csontrendszerének fejlődéséhez is szükség van. A magzat kalcium igénye 3. trimeszterben a legnagyobb. Kalciumhiány esetén csökken a csontállomány és a csontfejlődése, lelassul a magzati növekedés és fokozódik a preeklampszia kockázta. Napi 1 g kiegészítő kalciumbevitel számos tanulmány szerint a csökkentheti az anyai magas vérnyomást, a preeklampszia és a koraszülést kockázatát.

A jód a pajzsmirigyhormonok összetevője, ezen hormonok pedig minden szervre hatással vannak. De nemcsak szervek működéséhez, hanem azok kifejlődéséhez is szükség van jódra. Jódhiányban drámaian megnő a magzati agykárosodás és halvaszületés kockázata, valamint a testi és szellemi retardáció esélye. A jódozott só átlagosan 47,5 µg jódot tartalmaz grammonként. Az európai ajánlás alapján terhesség alatt 200 µg jód bevitelére van szükség, de arra is oda kell figyelni, hogy a túlzott jódbevitel is káros hatású, ezért nem ajánlott a napi 600 µg-os határt meghaladni.

.

Milyen terméket válasszunk?

Mivel a bemutatottokon túl számos más vitaminnak és ásványi anyagnak is fontos szerepe van a magzat egészséges fejlődésében és az anya egészségének megőrzésében, fontos, hogy a megfelelő vitaminkészítmény kiválasztása során kövessük orvosunk tanácsait. Nem minden multivitaminkészítmény használható ugyanis várandósság alatt.

Hogy csak egy példát említsünk, a túl sok A-vitamin (3000 μg/10 000 NE /nap, a 8. terhességi hét előtt) például multivitaminok készítményekkel való bevitele fokozza a veleszületett rendellenességek és a vetélést kockázatát.

Az egészséges várandós nők A-vitamin szükséglete (~700 μg/nap) a táplálékkal fedezhető. A kifejezetten terhesek számára fejlesztett termékek összetételét úgy határozták meg, hogy attól a legnagyobb haszon és legkisebb kockázat legyen várható.

Mivel a terhesvitaminok jellemzően étrend-kiegészítők, javasolt a régóta a piacon lévő, megbízható gyártók termékeit előnyben részesíteni. Az étrend-kiegészítők szabályozása ugyanis nem követeli meg a termékek folyamatos ellenőrzését, emiatt ha lehet, kerüljük a patikában nem kapható termékeket. A gyógyszertári vásárlás során ugyanis nemcsak a terméket, hanem a hozzátartozó szakszerű tanácsadást is megkapjuk. Ha a készítmény alkalmazása során mellékhatásokat, kellemetlenségeket tapasztalunk, érdemes a nőgyógyász vagy a gyógyszerész segítségét kérni

.Kockázat?

A terhesvitaminok alkalmazása kapcsán többször felmerül a hízástól való félélem, az várandósok aggódhatnak a saját, vagy a gyermekük súlyának túlzott gyarapodásától. A vitamin- és ásványi anyaghiány megelőzése és a terhesvitaminok alkalmazása csökkenti az alacsony születési súly (<2500 g) kockázatát, de nem igazolt, hogy a vitaminbevitel túl nagy babákat eredményezne. Amennyiben az anya túlsúlyos, még tovább nőhet a vitaminigény (pl. D-vitamin), ezért a terhességgel járó súlygyarapodás miatt semmiképp ne hagyjuk abba a vitaminok alkalmazását. Még akkor se, ha esetleg nőne az étvágyunk a vitaminoktól, a készítmények alkalmazásának előnyei ugyanis jóval meghaladják a lehetséges extra testsúlygyarapodással járó kockázatokat. A túlzott súlygyarapodást elsősorban a kiegyensúlyozott táplálkozással és a rendszeres, de nem megterhelő testmozgással tudjuk leginkább elkerülni.

Ne feledjük…

Ahhoz, hogy a magzat egészségesen fejlődhessen a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett érdemes terhesvitaminokat is alkalmazni. A megfelelő folsavbevitel biztosítása már a babatervezés időszakában is kiemelt jelentőségű. A vízben oldódó vitaminokból (B-vitaminok, C-vitamin) a felesleg gyorsan ürül a szervezetből, a zsírban oldódó (A-, D-, E-, K-vitamin) alkalmazása esetén azonban ügyeljünk a mennyiségekre, ezek ugyanis jóval lassabban távoznak a szervezetből, és mint láttuk a túlzott bevitel nem kockázatmentes.

_________________

Jelen írás nem helyettesíti az orvosi, ill. szakemberektől való diagnózist. Nem ad személyre szóló tanácsot, kezelési kiindulási pontot. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve táplálása, viselkedése problémát okoz, javasoljuk mielőbb szakorvos, szakember személyes felkeresését.

Források

  • Brown B, Wright C. Safety and efficacy of supplements in pregnancy. Nutr Rev. 2020, 78:813-826.
  • Roza Orsolya, Terhesvitaminok – miből, mennyit? Pharmagister Akadémia előadás
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.