fbpx
17.8 C
Budapest

Így változott a gyerekek étrendje a pandémia alatt

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

Így változott a gyerekek étrendje a pandémia alatt

.

Vajon milyen hatással volt a gyermekek étrendjére a járvány? A szülők mit tapasztaltak így, hogy több időt töltöttek otthon? A friss vizsgálatból sokat tanulhatunk, hiszen volt jó, és rossz hozadéka egyaránt.

.

A Johns Hopkins Egyetem nemrégiben készült tanulmánya azt vizsgálta, hogy a járvány hogyan befolyásolta a szülők táplálási gyakorlatát.

A COVID-19 járvány során jó és rossz változások történtek az Egyesült Államokban lakó gyermekek étrendjében – állítják a kutatók.

.

“A járvány megzavarta a családokat és sok stresszt okozott, és ez természetesen befolyásolta az étkezést is” – mondta Susan Carnell, a tanulmány szerzője.

.

A vizsgálat során 318, 2-12 év közötti gyermek szüleit kérdezték meg tapasztalataikról.

.

Az eredmények

.

Azok a szülők, akik a pandémia miatt magasabb stresszről számoltak be, nagyobb valószínűséggel használtak ételt a gyermekek érzelmeinek és viselkedésének csitítására. A gyakorlatban például sütit, édességet adtak nekik jutalmazásként.

A szülők körében kifejezetten a COVID-19-hez kapcsolódó stressz összefüggésbe hozható azzal is, hogy a gyerekek egész nap több édes és sós harapnivalót fogyasztottak.

A pozitív tapasztalatok:  a válaszadók 75%-a arról számolt be, hogy gyermekeik rendszeresebben étkeztek ezidő alatt, például reggeliztek, ebédeltek és vacsoráztak mint korábban.

A kutatók összefüggést találtak az alacsonyabb stresszszint, az állandó étkezési idők és napi rutin, valamint az étellel kapcsolatos pozitív interakciók között is, például a szülők rendszerint együtt ettek a gyermekeikkel otthon. Ez amiatt volt, hogy a szülők egyébként is otthon voltak, és ezekben az időkben több lehetőségük volt gyermekükkel együtt időt tölteni.

.

Mit tanulhatunk ebből?

A kutatók tanácsokat adtak arra vonatkozóan, hogy a szülők hogyan segíthetik gyermekeiket az egészséges táplálkozásban a járvány idején.

  1. Az étkezési időket tartsuk, ezek legyenek viszonylag stabilak, a napi rutin részei.
  2. Vonjuk be a gyermeket az ételek elkészítésébe.
  3. Együtt étkezzen a család, a zavaró tényezőket (pl. TV) iktassuk ki az étkezőasztal körül.
  4. Reagáljunk a gyermek jelzéseire: vegyük észre az éhség, és tartsuk tiszteletben a jóllakottság jeleit.
  5. Mutassunk felnőttként példát, hogy gyermekünknek modellt adjunk ebben is.

.

Jó hír, hogy a válaszadók 75% -a ma már azóta is rendszeresen együtt étkezik gyermekeivel. Látható, hogy a magasabb stresszben szenved szülők kevésbé egészséges ételekkel kezelték gyermekeik érzelmeit és viselkedését. Utóbbit kerüljük el, az evés nem gyógyír a stresszre semmiképp.

Saját véleményem: a hozzátáplálás legelejétől igyekezzünk a fenti tanácsokat megfogadni. Nem etetünk, hanem segítjük a kicsit az önálló, ügyes, biztonságos evésben. Kisgyermekként a pandémiás helyzetbe belenőni nem lehet egyszerű.

Amikor otthon kell lennünk, akkor is igyekezzünk a napi rutint tartani (pl. online ovis torna, közös süti sütés, fürdés, családi mozi, stb.), és együtt enni a gyermekkel (bármilyen kicsi is). Felnőttként is hasznos a kiszámítható napirend, a napi ötszöri étkezés. Ha pedig home office van, ne csokival próbáljuk gyermekünket megnyugtatni, ez káros üzenetet hordozhat számára.

Új PRO csoportjainkban segítünk ebben is: a napi rutinban, a családi étkezésekben, online, szakemberekkel ITT. A tagfelvétel korlátozott, mini csoportokat szeretnénk, hogy igazán a családok mellett tudjunk állni.

WEBSHOP

MEGÉRKEZETT

Prémium szilikon termékek Amerikából

FRISS

VIP klub

Segítünk babád vagy kisgyermeked táplálásában.

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.