Barion Pixel

5 módszer, hogy felturbózd gyermeked védekezőképességét

5 módszer, hogy felturbózd gyermeked védekezőképességét

.

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens

A COVID-19 eljárásrend alapján a fertőzésre gyanús gyerekeknek 10 napig otthon kell maradniuk. Különösen nagy jelentősége van most annak, hogy az immunrendszerük rendben legyen, és felkészülten küldjük őket közösségbe. Szülőként sokat tehetünk ennek érdekében. Itt is vannak a módszerek, melyek sikerrel bevethetők, akár együtt is.

Szögezzük le: gyermeked rengeteg kórokozóval találkozik nap mint nap, főleg ha már közösségbe jár. Mindannyian átéljük ezt az időszakot.  A gyermek immunrendszere épp most “gyakorol”, hiszen most ismerkedik a rengeteg kórokozóval. Normális, ha egy kisgyermek egy évben akár 6-10 alkalommal is átéli a megfázás/nátha (felső légúti tünetek, melyeket általában vírus okoz)  kellemetlen tüneteit. Nehéz elkülöníteni néhány tünetet.. Fontos, hogy elolvasd, mely tünetek esetén és miért kell 10 napig otthon tartani őt ennek ellenére, és miért van erre szükség.  (ITT ). 

.

Vannak olyan módszerek, amelyeket szülőként bevethetünk, hogy megvédjük a csemetéket. Ezek olyan egészséges szokások a mindennapok során, melyeket alkalmazva a gyermek szervezetének védekezőképessége fokozódhat. 

1. Több alvás: kutatások bizonyítják, hogy a nem megfelelő alvásidő fogékonyabbá teheti az embereket (a gyerekeket is) a betegségekkel szemben. Nagy az egyéni szórás, melyik gyermek mennyit alszik. Jó kis trükk, ha a kisgyermekünket esetleg este hamarabb fektetjük le valamivel, hogy behozhassa a lemaradást. A napirend nem kell, hogy percre pontos legyen, de segít a gyermeknek kiszámíthatóvá tenni a napot, segítve őt. Az esti rutin alkalmával próbáljuk vacsora után fürdetni, mesét olvasni neki az ágyban. 

2. Sok gyümölcs és zöldség minden színben, frissen is: szintén kutatások bizonyítják, hogy az ún. karotinoidok segíthetik az immunrendszer megfelelő működését. Ezt nagyobb mennyiségben tartalmazza a narancs, a sárgarépa, sárgabarack, kaliforniai paprika, az eper, a zöldbab például. A fitonutriensekben gazdag étrend felnőttkorban is védhet. Ha a gyermek (és te is, anya!) napi 4-5 adag zöldséget, gyümit eszik változatosan (egy adag : kb 2-3 ek. kisebb gyermekek, felnőtteknek és nagyobb gyerekeknek 15O g körül). Jó, ha legalább a fele nyers változatban kerül a tányérra. pl.: sárgarépa csíkok mártogatóssal, narancs az uzsonna mellé, smoothie (kisebb gyermekeknél ne legyen a smoothie mennyisége nagy- hasmenést okozhat és hasfájást!).  Most még rengeteg friss zöldség és gyümölcs van, érdemes betárazni, mélyhűteni is. A folyadékot szintén ne felejtsük, de ehhez hozzájárul ha olyan gyümiket kínálunk, amelyek sok folyadékot tartalmaznak.  

 VITAMINOK?
A megadózis nem feltétlen segít, sokszor tapasztalom, hogy ehhez a módszerhez nyúlnak a legtöbben. A megelőzésben nem segít a multivitamin sem, ha nincs hiány, nem kell szedni ezeket (hacsak az orvos másképp nem rendelni). Nagyon szuper videót készítettünk azokról a készítményekről, melyek ajánlottak megelőzésre (ITT). 

Ha a gyermekorvos mégis pótlást ír fel, célszerű nem egyszerre beadni hanem elosztva a nap folyamán (pl.: C-vitamin, vas), illetve kikérni gyógyszerész tanácsát, melyik készítményt mennyi ideig, adagban szükséges a gyermeknek kínálni.

Kínáljunk több sötétzöld, piros és narancssárga zöldséget: ezek például rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat és más tápanyagokat tartalmaznak a testünk és az immunrendszer egészségének megőrzése érdekében. Például a sötétzöld zöldségek K-vitamint, folsavat, káliumot és omega-3 zsírsavakat szolgáltathatnak. A vörös és a narancssárga zöldségek antioxidánsok forrásai is lehetnek, mint például a likopin és a béta-karotin. Zöldség/gyüminyárs készítése nagyon jó ötlet a gyerekekkel is! Daraboljunk sokfélét, és mindneki készítse el a saját kedvencét. Ez működik vízbe dobva is, nem csak nyáron lehet ízesített vizet (limonádé) inni! 🙂 

3. Mozgás: szerencsére szintén mindegyik korosztályban előnyös a rendszeres testmozgás védekezőképesség szempontjából is. Meghozhatod a gyermek kedvét: vegyetek színes labdákat, és irány a levegő. Egy kis foci (ha nem is szabályok szerint) csodákat tehet, a kedvetek is jó lesz, és a gyermek korán megszokhatja hogy a mozgás jó és nem kényszer. Főleg szuper, ha ezt látja is a felnőttektől (nem mint kín). A kismotorozás, mászás is nagyon jó. Olyan mozgásra gondolj, amihez egy kicsit több energia kell: azaz ez nem az otthoni, nappaliban való jövésmenést jelenti.

4. Kézmosás a helyes módon. A kórokozók terjedésének akadályozása ez, nem az immunrendszerre hat természetesen de nagyon fontos és nem győzzük hangsúlyozni! Nem csak gyorsan bevizezzük a kezünket, hanem szappannal (isteni illatú színes gyermekszappanok kaphatók már) 3O másodpercig mossuk (gyermekeknél egy kézmosó ének segíthet az idő betartásában:) ). Mosson, és mi magunk is mossunk kezet hazaérkezéskor, evés előtt és után, főzés előtt, tüsszentés/köhögés/orrfújás után, wc után, háziállat simogatás után.

.

Az alábbi bemutató tökéletesen szemlélteti a gyermekek számára, a szappan milyen “szuperképességekkel” rendelkezik. Nem kell hozzá más, csak egy tál víz, szappan, és őrölt bors.

.

Otthon takarítsunk, az olyan eszközöket is amelyeket nem gondolnánk koszosnak mégis hemzsegnek a kórokozóktól: kilincs, telefonok, távirányító, kapcsolók. Szellőztessünk többször naponta. Ha a gyermek/felnőtt beteg lesz, azonnal dobjuk ki a fogkefét is és cseréljük újra akkor is, ha meggyógyul.

5. Dohányfüst kerülése (passzív dohányzás is!): a cigaretta több, mint 7OOO káros vegyi anyagot tartalmaz. A gyermekek gyorsabban lélegeznek, mint egy felnőtt és jobban ki vannak téve sajnos ennek negatív, károsító hatásainak. A dohányfüst, akkor is ha passzív növeli a SIDS (hirtelen csecsemőhalál), a fülfertőzés, az asztma, a bronchitis kockázatát, sőt akár neurológiai fejlődését is befolyásolhatja. Ha nem tudod/apa/családtag nem tudja abbahagyni a dohányzást, semmiképp ne bent tegye, utána mosson arcot+kezet, vegyen fel más ruhát, és ne azonnal nyúljon a gyermekhez. 

..

Még egy fontos dolgot kérnék: bízzunk a szakemberekben, házi gyermekorvosokban, és legyünk türelmesek. Tudják, hogy minden szülőnek a saját gyermeke betegsége, tünete a legijesztőbb és legfontosabb de mégis, legyünk megértőek. Nagyon nehéz jelenleg megfelelni.

A gyermek tüneteivel kapcsolatos tanácsokat ne az internetről szedjünk, hiszen sajnos általában ez most kifejezetten veszélyes.  Tünet esetén a gyermek háziorvosát telefonon értesítsd, és figyelj az eljárásrend leírását. Ne pánikoljunk, inkább készüljünk fel erre az időszakra is. Tudom, hogy nehéz, az én fiam is ovis, de igyekszem nem közvetíteni felé aggályaimat, hogy ő maga teljes biztonságban érezze magát. Ennek ellenére azt javaslom, tanítsuk meg őket bizonyos szabályok betartására, játékos módon, pl. a fenti videó segítségével. 

Tájékozódjuk megfelelő forrásból a 4 év alatti korosztály egészségéről (ITT), és a babatáplálásról is (ITT)

TÖLTSD LE INGYENES Koragyermekkori Fejlődési Kisokosunkat! 

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

NOVEMBER 20.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.