Barion Pixel

Házi készítésű babatápszer: döbbenetes következményei vannak

Házi készítésű babatápszerek: döbbenetes, milyen veszélyt rejtenek

.

Nem hittem a szememnek, amikor egy gyerek táplálási naplójában azt láttam, hogy a szülők  lúgos vízzel kevert kókuszitallal készítik a tápszerét, és a csomagolás használati útmutatójától eltérve csak fele annyi csecsemőtápszert kevernek a házi készítésű tápszerbe. Miután ezt gyorsan rendeztük közösen a kollégákkal, és a baba szerencsére jól volt (mivel csak 2 hete tartott a „diéta”), elgondolkodtam.

Rádöbbentem a neten kutatva, hogy ez nem annyira egyedi eset, és külföldi leírásoknál realizáltam hogy mivel állunk szemben, talán hamarosan itthon is. Sőt, a magyar oldalakon kutatva is találtam tápszer receptet 6 hónapos korig: kell hozzá víz, rizspehely vagy keményítő, egy kis tej, cukor és csíraolaj. Döbbenetes, hogy valaki ezt komolyan gondolja.

Ezért született ez az írás, kérlek segítsetek, hogy minél több szülőhöz és szakemberhez eljusson, hiszen valós veszély.

Amerikában több eset leírásra került az elmúlt évben, ahol a sürgősségi osztályon kötöttek ki babák a házi készítésű tápszerek miatt. Ezeket a tápszereket otthon, a szülők keverték, növényi italokkal, plussz kiegészítőkkel.

.

3 esetet emelnék ki (forrás):

  • 4 hónapos kisfiú, akit házi tápszerrel etettek: tengeri algából, kendermagból, kókuszvízből állt a tápszere, körülbelül 1 hónapig kapta. Légzési nehézsége volt otthon, nem reagált. A mentősök szerint sápadt, letargikus, tachycard volt, a hipoxémiás babát a kórházba szállították. Szívmegállása volt, intubálni kellett, és kapott infúziót, folyadékot és sok kalciumot. A sikeres újraélesztés után alaposan megvizsgálták, agysérülése volt. Ezen kívül súlyos eltéréseket mutatott a labor, elektrolitháztartása felborult. A csontjai is betegek voltak, angolkór volt igazolható, amely a D-vitamin hiányakor jelentkezik.
  • 5 hónapos kisfiú, akit 2 hónapja házi tápszerre állítottak át szülei, ez kókuszvízből, kendermagból, datolyából, tengeri algából. és „lúgos vízből” állt. A sürgősségi osztályon kezelték, végtagmerevedés, cianózis, apnoé volt megfigyelhető nála. A laborértékei rosszak, a kalciumszintje fele a normálnak, emelt foszfatáz és laktát. A röntgen szintén angolkórt mutatott. Kezelték, kapott iv. magnéziumot, kalciumot, kezelést. Hazaengedték, miután a forgalomban lévő csecsemőtápszert fogyasztotta.
  • 9 hónapos kisfiú, aki lúgos vegán étrendet kapott: kókusztejets-datyolás-tengeri algás tápszert fogyasztott.  5 napja nagyon ingerlékeny volt. Vizsgálatakor kiderült, hogy a percentilis értékei kevesek, súly és hossz 3-as érték alatt volt. Kiálló homlok, csökkent tónus, durva mozgás volt megfigyelhető: nem tudott ülni, megtartani magát. A labor szerint hipokalcaemia, rossz értékek. Angolkór és jódhiány is diagnosztizálható volt

.

Mi ez a házi készítésű tápszer?

A szülők ezt a diétát lúgos étrendnek nevezik, számos recept, tanács fellelhető a neten ebben a témakörben. Azt gondolták, a babának is jó ötlet ezt követni. Aki ért a táplálkozástudományhoz és a biokémiához, tudja, hogy a „lúgos” diéta mennyire nagy tévinformációs cunami, ebbe most nem mennék bele (EZT olvasd el, ha érdekel). A házi készítésű tápszer a makro- és mikrotápanyag normáknak nem felel meg, különös tekintettel a D-vitamin-, foszfor- és kalciumtartalomra, ritka, életveszélyes szövődményekhez vezethet kínálásuk. 

Az esetek növekvő tendenciája miatt Amerikában a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) és az FDS (Food and Drug Administration) figyelmeztetéseket adott ki a házi készítésű csecsemőtápszerek használatával kapcsolatban.

Ez a három eset rávilágít a súlyos következményekre! Több esetleírást is találni a neten, ezek egymástól független családok, akik hasonló házi készítésű tápszer receptet találtak. A családok követték a gyermekorvosuk tanácsait, nem gondolták, hogy a speciális tápszerről be kellene számolniuk.

.

Mi a megoldás?

  1.  Figyelmeztetni kell a szülőket, hogy kerüljék az anyatej vagy a kereskedelmi forgalomban lévő csecsemőtápszer NEM MEGFELELŐ helyettesítőjét/ szakember rábólintása nélkül NE TÉRJENEK EL a hígítási arányoktól vagy folyadéktól, hiszen ezek kínálása a babának D-vitaminhiányt, szív-, légzési elégtelenséget és pajzsmirigy alulműködést okozhat, ami maradandó károsodást és esetleg halált okozhat. A szülők tájékozódjanak hiteles forrásból online is, mert rengeteg az ilyen és hasonló tévhit (pl. rizspehely rendszeres kínálása nem ajánlott, rizstej kínálása 5 éves kor alatt nem ajánlott, kevert állag kínálása 1 éves kor alatt nem ajánlott, félig fekve etetni gyereket étellel nem ajánlott, stb. )- ezt MIND megtanítjuk, megmutatjuk ITT.)
  2. Figyelmeztetni kell a szakembereket, hogy kérdezzenek rá a tápszerkészítés módjára ( a szülők előfordulhat, hogy máshogy hígítják, vagy mással hígítják, mint kellene) , és arra, hogy mit iszik a baba a hozzátáplálás során. Nem keverik-e esetleg az anyatejet, a bolti tápszert házi, egészségesnek hitt italokkal. A gyermekorvosoknak tisztában kell lenniük ezekkel a veszélyes házi készítésű alternatív tápszerekkel, figyelembe kell venniük a táplálkozási anamnézist, a megfelelő mélységben, és tanácsot kell adniuk a házi készítésű tápszerek ellen.

Az anyatej és a kereskedelmi forgalomban kapható csecsemőtápszer a növekedéshez és fejlődéshez nélkülözhetetlen vitaminokat és mikroelemeket tartalmaznak. Az alternatív étrenddel táplált csecsemőknél súlyos hiányosságok alakulhatnak ki, és hosszantartó fejlődési következmények jelentkezhetnek. Konzultáljanak az érintet szülők szakemberrel, mielőtt bármit kivonnak a csecsemő étrendjéből, vagy helyettesítenek. 

Ne legyintsünk a problémára, valós! A szülők jót akarnak a babájuknak, biztos, hogy meg vannak róla győződve, hogy jót tesznek ezzel. Ha magatokra ismertél, jelentkezz a házi gyermekorvosnál a problémával, aki segít helyreállítani a baba étrendjét aztán, ha már a hozzátáplálás alatt álltok, szívesen segítünk mi is a honlapunkon található Kisokosokkal, tudásanyagokkal (itt)!

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

NOVEMBER 20.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.