Barion Pixel

Így kezelje a válogatós gyermeket szakemberként

GYERMEKEKKEL FOGLALKOZÓK, SZAKEMBEREK FIGYELEM!

A gyermekek harmada küzd valamilyen táplálkozási és/vagy növekedési problémával az első 10 évében. Ezeknek a gyerekeknek csak körülbelül 1/3-1/2-e növi ki válogatósságot. EZEK azok a gyerekek, akiket korán azonosítanunk kell és segítenünk kell nekik.

Mindannyian ismerjük azt a jelenetet, amikor a szülő azzal jön be a rendelőbe, vagy az intézményben azzal szembesülünk, hogy a „gyermeke nem eszik”. Ilyenkor -szakmánktól és kompetenciahatárunktól függően- fel kell mérnünk, mivel állunk szemben.

El kell döntenünk, hogyan fejlődik a gyermek, van-e bármilyen egyéb tünete, hiánytünete, milyen a táplálása, milyen a szülő habitusa és viselkedése, mit mutat a gyermek viselkedése (szorong? fél?), mit és hogyan utasít el? Evészavar ez, vagy egy átmeneti probléma? Mennyire zavarja ez a család működését?

A megoldás két pontból áll: egyrészt a tápanyagok biztosítása (ennek több szakasza van), ÉS a gyermek-étel kapcsolat helyrehozása.  Együtt érdemes ezt kezelni.

Azaz

 • nem elég a junior italt felírni, van ennél tovább is, hiszen a kalorizálás nem fogja önmagában megsegíteni a gyermek evési viselkedését,
 • nem elég megmérni a gyermeket, és ha ez rendben van, legyinteni a problémára, hiszen a szülőnek, gyermeknek ez ettől még lehet egy hatalmas probléma, és nem mindig van egy evészavar hátterében növekedési gond (van, aki rengeteg szénhidrátot eszik!),
 • nem elég a gyermek lelkével foglalkozni, a tápanyagpótlás is fontos, hiszen a fejlődésre kihat, ha nem megfelelő a tápanyagbevitel,
 • nem elég azt mondani, hogy „majd kinövi”, hiszen ez a harmadukra nem igaz, élethosszig tartó probléma lehet belőle,
 • nem szabad evésre kényszeríteni, zsarolni, megtömni, és elfogadott ételt nem biztosítani neki, mert gyermeket ilyen módon az evés szeretetére nem lehet rávenni, és ez a megoldás az éhezéssel párosulva növekedési és pszichés problémákat okozhat,
 • meg kell különböztetnünk, hogy a gyermek nem akar vagy nem tud enni, esetleg ennek kombinációja, hiszen ez döntheti el a differenciáldiagnózist. Nem elég a kedves tálalás, a várakozás, és a táplálékkiegészítő önmagában.

Gondolhatnánk, hogy „ezt én nem tanultam, nem tudom, mit kell tennem még, nincs is időm erre”- pedig rengeteg a lehetőség, vannak uptodate intervenciós lehetőségek, amelyek nagyon hatékonyak és ma már a rendelkezésünkre állnak.

Mi évek óta velük, a szelektíven evő gyermekekkel és családjaikkal foglalkozunk, és tudjuk, hogy a csapatmunka miből áll: mit csináljon, szűrjön és mit ne a gyermekorvos, a pszichológus, a dietetikus, védőnő, kisgyermeknevelő?

Szeretnénk bemutatni Önnek,

 • hogy mi számít normál és azon túli evési viselkedésnek, működésnek, milyen evéssel összefüggő zavarok vannak, és ezeket hogyan differenciáljuk (pl. ARFID, picky eating, PFD, szenzoros étel averzió, neofóbia, ASD és szenzoros feldolgozás nehézségei, stb.)
 • a gyermekkori evészavarok hátterében álló fizikai, motoros, szenzoros, pszichés, környezeti, táplálkozási és viselkedési tényezőket,
 • a gyermekkori evéssel összefüggő zavarok diagnosztikus ÉS kezelési lehetőségeket (pszichológiai/dietetikai/ orvosi/pedagógiai intervenciós lehetőségek, vizsgálati módszerek, növekedés mérése, labor és teszteredmények értékelése, szülői etetési stílus mérése, táplálási napló kiegészítése, stb.)

Ha szeretné megnézni a segédletet, ITT ÉRI EL.

Mikor gondoljon problémára?

RED FLAGS – azok a jelek, amelyekre mindenképp figyeljen fel az anamnézisfelvétel során nem evő gyermeknél és kezdje el a segítségnyújtást (SEGÉDLET ITT).

18 hósnál fiatalabb gyermeknél a nem evés NEM nevezhető szelektív evésnek, ez alatt mindig konkrét oka van ennek, amelyet mielőbb ki kell derítenünk!

18 hós kor felett (akár 1, akár több alábbi jel igaz, figyeljen!)

 • Az evés több, mint 3O percig tart
 • Különleges pozíciót/segítséget kell nyújtani, hogy a gyermek egyen (pl. állkapocs megtámasztása, vagy PÜRÉSÍTÉS -ekkor már nem lenne szükséges!)
 • Evés alatt/után gyakori félrenyelés, öklendezés, nyelési zavar, köhögés, hányás
 • Evés előtt/közben/alatt a gyermek furcsán viselkedik (elutasít/elkerül/szorong/fél/undorodik/sír/kiabál/fáradtságot mutat, feldúlt/ stb.)
 • Nagyon korlátozott élelmiszerválasztékkal rendelkezik (1O-15 élelmiszer)
 • Ételcsoportokat kerül (pl. zöldségek/ húsok/ krémes állag/ zöld ételek/ stb.)
 • A családnak vagy a gyermeknek ez MINDENnapi problémát okoz
 • Új ételek kipróbálásának megtagadása
 • Márkahűség, bolti élelmiszerek preferálása, kisebb változások (pl. csomagoláson hópehely) esetén ezeket is elutasítja
 • Növekedési és/vagy táplálkozási probléma(k) – WHO pct görbe alapján-
 • Valamilyen típusú készséghiány és/vagy komorbiditás- tünetek (motoros és/vagy orális-motoros/ GERD, tejallergia, dysphagia, székrekedés, stb.)
 • Az elkerülő magatartás elég jelentős ahhoz, hogy családi zavarokat okozzanak az étkezések során és/vagy korlátozzák a gyermek azon képességét, hogy másokkal együtt egyen
 • Egyéb tünetek az evéssel összefüggően: hányás, hasmenés, ekcéma, fájdalom, sírás, kifolyik a folyadék a szájából/ ételt tartogat a szájában/nem nyeli le az ételeket, gyakran félrenyel, köhög- pneumonia, növekedési zavarok, ASD, EoE, stb.

Ha a fenti jelekkel rendelkező nem evő gyerekeket nem szűrjük ki, állíthatjuk, hogy sajnos károkat is tud okozni a szakember, és egy ilyen gyerek nem jó, ha kicsúszik a kezünkből vagy nem vesszük elég komolyan. Eszkalálódhat a helyzet, megjelenhetnek egyéb vagy súlyosabb tünetek, pszichés eltérés, növekedési zavarok, szociális funkciók sérülhetnek, ahogyan a család is megsínyli a nem evést.

Célunk, hogy az ilyen gyermekek szűrése megvalósuljon, és segítséget kapjanak. Tudjon erről a problémakörről mindenki, aki gyermekekkel foglalkozik! Tartson velünk, segítünk Önnek ITT.

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.