Barion Pixel

STOP válogatósság

STOP VÁLOGATÓSSÁG!

-Újdonságok kóstolása, 6 lépéses stratégia-

.

1,5 és 6 éves kor között tart a klasszikus válogatós korszak. A gyerekek bizalmatlanok az újdonságokkal szemben, vagy a korábban elfogadott ételeket is visszautasítják.

Erre az időszakra a legtöbb szülő nem készül fel, így egy pár hetes, átmeneti dolog is képes krónikussá, maradandóvá válni. De nem késő, ezért találtuk ki ezt a segítséget, hiszen a stesszmentes étkezés mindenkinek jár!

Szülőként szeretnénk, 

 1. Hogy önállóan, ügyesen egyen gyermekünk.
 2. Hogy egészséges legyen, ne kelljen hiánytünetektől tartanunk amiatt, mert valamit nem eszik meg.
 3. Hogy a közösségben be tudjon illeszkedni, ne legyen az evéssel gond.
 4. Hogy ne kelljen állandóan noszogatnunk, veszekednünk vele az evés miatt.

Nem működik a büntetés, a zsarolás, a jutalmazás, a „csak egy falatot kóstolj meg”- ezek mindegyike csak fokozza a szorongást, és garantálom, hogy a gyermek végül nem jó evési mintákat sajátít el.

Ez nem működik:

Ehelyett:

Élvezzük együtt a finomságokat: úgy, hogy a gyermek ezalatt egyáltalán nem szorong az újdonságok vagy a kóstolás miatt. Nem kóstolást tanítok, hanem vidám felfedezést, nézd csak!

Mégis, hogyan vegyük rá, hogy megkóstoljon dolgokat?

Akár fél a gyermek például brokkolitól, akár minden zöldséget/gyümölcsöt/húst elkerül, vagy be van szűkülve az étrendje/ szorong/kiabál/ elkerül evés közben, vannak működő stratégiák. Akkor is, ha ez fennáll egy ideje.

Gyermektáplálási szakemberként rengeteg külföldi továbbképzés, és a gyakorlatom alapján összeállítottam egy 6 lépéses módszert.

A módszer segíthet

 •  az új ételek kipróbálásában
 •  az evés körüli szorongás csökkentésében  (szülőknél és gyermeknél egyaránt)
 •  szenzoros zavarokkal küzdő gyermekek evésén
 •  felmérni gyermekünk tápláltsági állapotát
 •  pozitív kapcsolatot kiépíteni a gyermeknek minden étellel, felülírva a korábbi tapasztalatokat
 •  felmérni, hogy komolyabb problémáról van-e szó, vagy a leggyakoribb evési elakadásról, amelyeket segítek rendbe hozni
 •  megérteni az ARFID-ot, de ennek kezeléséhez ez a módszer önmagában nem elegendő, ebben az esetben szakember kell, a szülő ezt ennek útját látja az anyag megtekintése után
 •  visszatalálni a békés, családi étkezésekhez

Hány éves életkorban segít a módszer?

A Klubtagjaink 1 éves életkorú babákkal is hallgatják, hogy felkészüljenek erre az időszakra. Így nem lesz meglepetés, vagy rossz taktika már a legelején sem. Persze ez az evési viselkedés zömmel 1,5-6 éves gyermekeket érint, így a bölcsis, ovis korosztály szüleinek ajánlom.

 

Hogyan tanulható meg a módszer?

 

A honlapunkon egy zárt oldalon érhető el, előfizetés után. A szülő látja bármikor beléphet, és a közel 3 órás videóanyagot lehetősége van bármilyen tempóban feldolgozni, a fizetéstől számítva 1 hónapon keresztül. Látja az anyag szerkezetét, leírását, sok segítséget kap a zárt oldalon gyermeke nem evésével kapcsolatban.

AJÁNDÉK SEGÉDLETEK:
Több segédanyag tartozik az anyaghoz, és egyre bővül, így

 •  Fokozatosan Bővülő Evési Repertoár, amely alapja a bizonyítottan hatásos lépcsőzetes felfedezési táplálásterápiás módszer
 •  ÍZteszter, Felfedező Állomás gyermekkori pozitív tapasztalatszerző játék,
 •  Finomság Felfedező, amely az egyéni étkezési terv maga,
 •  Táplálási és tüneti napló, szakemberek által tesztelve

Ki tanítja meg a módszert?

Lukasz Rebeka, gyermekekkel foglalkozó dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója. Figyelmét évek óta a koragyermekkori evészavarok tanulmányozása köti le, rengeteg hazai és amerikai, illetve angol továbbképzést elvégzett a témán belül. A fenti stratégiákat jó ideje sikerrel alkalmazza.

Abban segít az általa összeállított anyag, hogy az evés élménnyé váljon, úgy, hogy ezalatt egyszer sem mondjuk a gyermeknek, hogy „kóstold meg”!

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés