11.4 C
Budapest
kedd, március 2, 2021

Őszi hozzátáplálás – 6 hónapos baba

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ŐSZI HOZZÁTÁPLÁLÁS

6 hónapos baba

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

Babád most, vagy nemrég kezdte a hozzátáplálást – az év egyik legjobb időszakában! Hiszen majdnem minden kapható, friss gyümölcs és tápanyagdús őszi zöldségek egyaránt. Még az elején jártok, és előfordulhat, hogy nem eszik mennyiségeket:

ha igény szerint szopizik/kap tápszert, jól fejlődik, jó a kedve és a védőnő, gyermekorvos is rendben találja, ne aggódj.

Ez nem versenyfutás – minőségi ételekre van szüksége azonban az anyatej/tápszer mellett, nézd csak, ebben az évszakban miből válogathatsz az ő korában. A többi ilyenkor adható alapanyagot a Házi Gyermekorvosok Egyesülete által ajánlott Kisokosban találod, KATT IDE.

6 hónapos baba őszi alapanyaglistája

napi étkezések száma (anyatej és csecsemőtápszeren kívül / nap: 1-2x

 • sütőtök
 • édesburgonya
 • alma
 • őszibarack (néhol még kapható)
 • körte

+Egészséges babának ebben az időszakban a nemzetközi állásfoglalások, ajánlások szerint adhatóak a tejtermékek is. Ezzel turbózzuk a kalciumot, hiszen a legjobban felszívódó formában bennük található meg.

+A vasraktárak ekkorra már kiürülhettek, és hogy az idegrendszer éréséhez, a fejlődéshez nélkülözhetetlen nyomelem visszatöltődjön babád szervezetébe, adj kínálj húst is. Ne csak csirkemellben gondolkodj, ott van a többi (tenyésztett) szárnyas, a négylábú, fiatal állatok, halak egyaránt.  Zsiradékokra is szüksége van a normál fejlődéshez, ezért a már kész ételhet egy pár kiskanállal adagolunk egy kis olívaolajat.

Narancssárga-bajszos püré

Hozzávalók (1,5 adaghoz, hogy tutira maradjon ha bejön a babának és kér még- emlékszel, nem a táblázati mennyiségeket, hanem a babát nézd elsősorban- ha tátja a száját, kér még, adj neki!)

 • 2-3 db édesburgonya
 • 1 szelet sütőtök (a többit süsd meg magadnak, jót tesz a bőrödnek 🙂 )
 • 2 evőkanálnyi (kb. 2O g)  afrikai harcsa filé
 • 1 mk. vaj

Elkészítés (pároló készülékben, vagy egyszerú párolókosárban):

 1. A zöldségeket mosd meg, hámozd, kockázd fel, majd párold fedő alatt víz segítségével.

 2. A halat nézd át (akkor is, ha filé, előfordulhat benne szálka!), majd helyezd alufóliára. Tegyél rá egy pici vajat, majd az egészet jó szorosan csomagold be.

 3. Amikor a zöldségek már félig megpuhultak (villával ellenőrizheted), jöhet melléjük a halcsomag. Figyelj arra, hogy érje hő a halat (ne a tetejére tedd, hanem halmozd rá a zöldségeket).

 4. 7-8 perc múlva az összes hozzávalót turmixold le (a halcsomagot óvatosan nyisd ki, meleg!) a vajas hallal együtt.

 5. Ha kell, higítsd egy kis anyatejjel, tápszerrel

TIPP: kínálás előtt keverd ki az apró (szemmel nem is igazán látható) légbuborékokat, melyek a turmixolás miatt kerültek a pürébe- így kevésbé bántja a pocik a sok buborék.

BLW tipp: az összes, megfőtt hozzávalót pürésítsd, adj hozzá egy pici zabpelyhet és formázz ujjnyi darabokat- így süsd ki sütőben, így a babád ezt könnyen megmarkolhatja.

Érdekel a hozzátáplálás biztonságosan? Írtunk egy olyan, új ajánlásokra és állásfoglalásokra alapozott könyvet, melyet szintén a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara ajánl neked. Nézd csak: KATT IDE.

WEBSHOP

Olvastad?

Több mint 10.000 anyukának segítettünk már.

FRISS

VIP klub

Segítünk babád vagy kisgyermeked táplálásában.

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.
+