fbpx
4 C
Budapest

Mi kerüljön a baba/kisgyermek húsvéti kosarába?

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

MI KERÜLJÖN A LEGKISEBBEK HÚSVÉTI KOSARÁBA?
                -csoki kisokos szülőknek-

.

.

Vajon mit ehet egy baba, kisgyermek a húsvéti időszakban, mit tudsz neki vásárolni? 

A véleményem az, hogy a csoki kis mennyiségben megengedett. Ha tiltod, ajándéknak használod és nagy hűhót csapsz az édességek körül, méginkább kívánni/érdekelni fogja a gyermekedet. Ezt nem akarjuk, ezért csak kommentár nélkül elrejtjük a varázstojásba ezt is.

Ezernyi kérdés lehet a fejedben most. Rengeteg szakembert sajnos most korlátozottan lehet elérni, főleg online. Ebben a helyzetben gyermeked táplálásán egy szakember tud segíteni, ITT. 

.

Mikortól ehetnek csokit a gyerekek?

A legfrissebb ESPGHAN témábavágó ajánlása azt írja, hogy 2 éves életkor alatt a cukorbevitel (beleszámítva az ún. SSB-ket=cukorral édesített italok) célszerű napi 5E% (energiaszázalék) vagy leginkább ezalatt tartani. Ez nem sok, és nyilván a rendszeres bevitelre értendő. Azt gondolom az ünnepekkor nem kell ezt számolgatni, azt az 1 csokinyuszit vagy 1-2 kisebb csokit meheti a gyerkőc. A csoki tekintetében a kakaóbabot vezetjük be a babának (feltéve, hogy a többi összetevő már megvolt. Figyelj erre, mert mogyorótól kezdve tejfehérjéig sok összetevő lehet a csokiban!).

Mint minden, ez is tud allergiás reakciót okozni (bár ritka). Amennyiben bizonytalan vagy, kérd ki gyermekorvosotok, védőnőtök tanácsát (most telefonon!).

A jelenlegi szakirodalom szerint nem csökkenti az allergia kialakulásának esélyét, ha a gyakori táplálékallergéneket késleltetve vezetjük be. Így a szülőkön múlik az is, hogy 1 éves kor előtt pl. a kakaóbabot (kakaópor, csoki, stb.) mikor vezetik be babájuknak. Amennyiben étcsokit választasz, okozhat egy kis székrekedést.

A legtöbb alapanyag optimális bevezetési sorrendjét megtalálod az ingyenesen letölthető hivatalos Kisokosunkban. 

.

Ha már csoki, milyen!?


Léteznek olyan csokoládék, melyeknek magas a kakaótartalmuk (nem “bevonó” ,”tejbevonó”, “étbevonó”, “kakaós tejbevonó” szerepel a címkéjükön), és sok kicsi termék található a csomagolásban. Én itt Lindt répácskát és Alnatura mini csokit választottam. Finomak, csak a legszükségesebb hozzávalókat tartalmazzák és jó minőségűek. Az Alnatura mini szójamentes, és van belőle többféle, tejmentes változat is (Tejfehérjementes csokiból a MooFree-t ajánlom).

Ne feledd, 1-2 darab kisebb csoki bőven elég, nem kell töménytelen mennyiségű csokinyuszi. Az édesség a csomag RÉSZE, nem főszereplője.

FONTOS TIPP: Amit megkap gyermeked, az az övé. Ha a Nyuszi 1O db csokinyuszit hoz neki, az az övé. Ha kiveszed a kezéből, mondván csak egyet ehet belőle, akkor nem az övé, hanem a tied.


Viszont, ha 1-2 pici csokit kap, nem kell kontrollálnod, manipulálnod őt. A csomagból szabadon ehet bármit, és élvezheti a bontogatást.

.

Még mit rejthet a csomag?


1. A csokikon kívül látsz gyümölcs/müzliszeleteket. Ezerféle van, én most egy HiPP és egy Müller Beauty Baby szeletet választottam. Figyelj arra, hogy cukormentes legyen, és csak azokat a hozzávalókat taralmazza, amelyet gyermekednek már bevezettél! Ha a gyerkőc már gond nélkül eszik darabos ételeket, a csomagoláson szereplő korosztálybesorolás szerint eheti őket.

2. A Minionos és Tigrises csomagolás tudod mit rejt? Sajtot!  Tescoban kapható, a sajtok között már többféle extra kinézetű sajt megtalálható, ezen kívül Szarvasi Mozzarella snackjei is tuti befutók, illetve a Sparban is kapható Zott Milk Tiger sajt.

3. A tojásom tartalmaz apró műfüvet, ezt 1-2 éves kor alatt kerüld. A kisgyermekek ezt a műfüvet a markolójukkal teszegethetik mindenhová

4. A Nyuszi hozhat gyermeked életkorának megfelelő játékokat, könyveket is. Ajánljuk a szenzoros ingereket adó játékokat: gyurma, kinetikus homok, homokózó eszközök (a homok fejleszt), ujjfesték, stb.

5. Pürés ételt evő babáknak a hozzátáplálás elején különösen ajánlom a ClevaMama etetőhálóját. Egyszerűen bele lehet minden gyümit, puha zöldséget rejteni. Fogzós babáknak hűtve, így csökkenthető a fogzási fájdalom.

.

Eltérően fejlődhetnek, növekedhetnek a gyermekek. A fejlődési mérföldköveket leírtuk egészen 5 éves korig a Koragyermekkori Fejlődési Kisokosba (ingyenesen letölthető). 

Az ünnepek alatt ki lehet alakítani új szokásokat, vagy átvenni a régieket. Jó móka például a kertben keresni az apró ajándékokat, tojásokat már egy togyogókorú babával is. Együtt örülni vele, mosolyogni, minőségi időt tölteni egymással. Szusszani, és a családdal együtt (l)enni.

________

.

Ajánlott irodalom: https://journals.lww.com/jpgn/fulltext/2017/12000/Sugar_in_Infants,_Children_and_Adolescents__A.18.aspx

WEBSHOP

MEGÉRKEZETT

Prémium szilikon termékek Amerikából

FRISS

VIP klub

Segítünk babád vagy kisgyermeked táplálásában.

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.
+