EZÉRT lehet veszélyes a köles és hajdina babád számára 

-okok, megoldás-

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus 

A köles és a hajdina különösen veszélyes lehet babád számára bizonyos esetekben. Kitűnő tápanyagforrások, finomak és a babák is szeretik őket, az egyszerű tiltás nem megoldás. De van egy kis kitétel..

A cikkből megtudhatod, milyen veszély ez pontosan, és hogyan lehet elkerülni a bajt.

Igen, a hozzátáplálás alatt van néhány olyan étel/ital, amit nem, vagy némi odafigyeléssel adunk a babának. Nem sok van, például ilyen a

-méz: 12 hós kor alatt a botulizmus veszélye miatt nem ajánlott

cékla: a nitrit miatt 7-8 hós kor alatt nem ajánlott

-kemény ételek, kerekalakú falatkák (pl. egész szőlő), nyúlós cukorkák: a félrenyelés miatt nem ajánlottak

-természetesen az alkohol, a cukrozás, sózás sem túl jó ötlet (főleg nem rendszeresen)

Van itt még két gabonaféle, a köles és a hajdina. MTA cikk a problémáról ITT. 

A probléma az,

ha nincs megfelelően átnézve, kezelve (gyomirtás, permetezés), a köles- és a hajdinaszemek közé aratás során csattanómaszlag-magok is kerülhetnek.

Mi a baj ezzel?

A csattanó maszlagban lévő anyagok (hioszciamin, atropin, szkopolamin) a kisgyermekekre különösen veszélyesek, túladagolás esetén szívmegállás is bekövetkezhet! Az ellenőrzés nem folyamatos, előfordulnak hibák: több biotermesztésű kölesben, hajdinában találtak már egészséget veszélyeztető mértékben csattanó maszlagot, például ITT.

ITT pedig azt olvashatod, hogy több vemhes sertés elpusztult a ciroktól, melyben szintén a tropán alkaloida volt a ludas

Miért nem szűrik ki?

A csattanó maszlag egyrészt hasonló időszakban (és éghajlaton) érik, másrészt a magjai ugyanakkorák, mint a köles és a hajdina magjai. Ezért ennek ellenőrzése csak kémiailag (analitikailag) lehetséges, szűréssel nem.

Mi a megoldás?

A csecsemőknek gyártott termékeket (nem a grafika számít) szigorúan ellenőrzik mindenféle káros anyag tekintetében is, biztonságosak, akkor is, ha köles/hajdina van bennük.

A lehetséges megoldás a biotermesztésből és nem nagyüzemi feldolgozásból (értsd: piacon nagy kupacokban, kimérve) származó köles, hajdina, gabonatermékek kerülése. Kár lenne teljesen kihagyni, hiszen különösen jól használhatóak a hozzátáplálás alatt is.

Épp ezért kérlek oszd meg ezt a cikket, hogy a fontos kitétel minél több szülőhöz eljuthasson!

Szeretnél többet tudni? Nézd meg ITT a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara által ajánlott könyvet.