fbpx
4 C
Budapest

Hozzátáplálás grimaszai, arcai – 9, amit minden szülőnek ismernie kell

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

Hozzátáplálás alatti grimaszok jelentése – 9, amit ismernünk kell

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

.

A legtöbb szülő a hozzátáplálás első néhány hónapjában kémleli a baba arcát: felhúzott szemöldök, lefelé görbülő száj, becsukott szemek, fejrázás, homlokráncolás. Mind mind tökéletesen helyénvalóak ebben az életszakaszban.

Nagyon furcsa grimaszokkal találkozhatsz, de nem feltétlen jelentenek ezek negatív érzelmet.

.

Képzeld el,  hogy babádnak 3-4x annyi ízlelőbimbója van, mint neked. Ezek a nyelvbimbók jobban működnek, sőt egyes kutatások szerint vannak olyan babák, akik extrém jól érzékelik az ízeket. Na most ha ezekre a nyelvecskékre egy új íz(bomba) rákerül, a baba reagálni fog. Mivel még az ún. preverbális korszakban van, teljes testével átadja magát ennek a tapasztalásnak. Lehet pozitív, lehet negatív, és a kettő közötti skála szinte végtelen.

.

Azt látom, hogy a szülők túl gyakran feltételezik azt, hogy a babájuk az újonnan bevezetett ételt gyűlöli. Hiszen grimaszol=undorodik tőle. Nem egyenlő! Valójában az esetek nagy százalékában csak éppen hozzászoknak ilyenkor a babák az újdonsághoz.

Persze nem szeretjük anyaként azt látni, hogy a gyermekünknek valami nem jó. Nem erőltetjük utána. De vajon tényleg azt láttuk, hogy „nem ízlik”? Vagy csak egy grimasz?

.

Ismered a babád jelzéseit?

Szülőként fontos, hogy megtanuljuk babánk jelzéseit értelmezni. Az új ízek bevezetésénél ez azért nem mindig megy könnyen. A sós és az édes ízt a legtöbb baba szereti. Ismerős nekik, hiszen az anyatejben mindkét íz megtalálható elég gyakran, korai, pozitív tapasztalatuk van ezekkel.

.

Minél több ízt tapasztal meg egy gyermek az első évben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy széleskörben elfogadja majd az ételeket később is.

.

Nem kell megijedni a grimaszoktól. Amikor a baba nem akar majd az újdonságból kóstolni, a szülő látni fogja egyértelműen: a baba elfordul, ellöki a falatot. Ez teljesen oké. Majd legközelebb más formában, mással párosítva lehet (és kell) próbálkozni, hiszen átlag 1O-15x is kell próbálkozni egy új étel kínálásával, mire a baba elfogadja.

.

Az édes íz

A lepürésített ételek általában édesek. Az anyatej és a tápszerek zöme is édes. A pürésített zöldségek zöme is édesebb lesz, mint pürésítés nélkül lenne. Nem véletlen: evolúciós okai vannak annak, hogy az embergyerek az édes ízt a biztonsággal köti össze. Ami édes, az nem mérgező, ergo meg lehet enni. Ez egy védekezési mechanizmus. A mérgek általában keserűek/savanyúak,  ezért kevésbé fogadják el ezeket az ízeket a legkisebbek. Normális reakció, ha a keserű/savanyú íz hatására a gyermek kitátja a száját először, és grimaszol.

Mi múlik ezen?

Lehetőséget kell biztosítani a babáknak rendszeresen, hogy ezekhez az ízekhez is hozzászokjanak, tapasztalatot szerezzenek róluk.  Enélkül sajnos könnyen oda juthatunk, hogy a baba csak az édes ízeket  fogadja el évekig. A Kiskanál Kommandó (mi ez?) ingyenes Hozzátáplálási Kisokosában lévő táblázatban éppen ezért, már a hozzátáplálás elején adtunk meg az összes ízcsaládból alapanyagokat. Töltsd le ITT.

.

Egy angliai bébiételgyártó cég, a Piccolo egy kis segítséget adott a szülőknek: nagyon jó szakemberekkel (pszichológus, csecsemő táplálási szakértő), vezetve egy kutatást folytattak, hogy a szülők értelmezni tudják babájuk arcát táplálás közben.

Megdöbbentő, de a kutatás szerint a szülők 53%-a nem jól értelmezi csecsemője jelzéseit táplálás közben. Egy segédletet készítettek a probléma megoldására.

.

A táplálás arcai

forrás: Piccolo

.

  1. Felhúzott orr: enyhe elutasítás. Ha elfogadja újból, próbálkozz a következő falattal

  2. Összehúzott /kicsit kancsalító/szorosan becsukott szemek: Az egyik legértelműbb jele, ha nem ízlik neki, de jelentheti csak azt is, hogy újdonságok kapott. Próbálkozni szükséges még, mi a helyzet ezzel az ízzel.

  3. Lefelé húzott szemöldökök: Próbálkozik a baba ezt az új ízt hová tenni, idő kell még neki, hogy hozzászokjon. Nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem ízlik neki, sőt. Csak még új.

  4. Édes/sós: Általában a babák között a legkedveltebb ízek.

  5. Keserű: Általában nyitva van a baba szája. Nem biztos, hogy kiköpi, ez természetes reakció erre az ízre még.

  6. Savanyú: Képzeld el, mikor te megnyalsz egy citromot. Na ezt látod a babán is. Ne bátortalanodj el. Ha elfogadja, rendben van, de ha nem, aznap ne forszírozd.

  7. IGEN: Nyitja a száját a következő falat előtt, ez egy elég világos jel.

  8. TALÁN: Kicsit visszahúzódik, majd újra nyitja a száját. Figyelj a jeleket, és az ő jelzései irányítsanak.

  9. NEM: Elfordul/kiköpi/eldobja. Nem ízlik neki, kínáld mással.

.

Nem eszik forrón a kását..

.

Hozzátennék egy triviálisnak tűnő kiegészítést: milyen az étel/ital hőmérséklete mikor a babának kínálod? Nem fogod elhinni, de a szülők gyakran szinte megégetik gyermeküket, olyan forró az étel. A pürék tudnak meglepetést okozni a mikróban. A mikró néhány részét szite forráspontig hevíti a pürének, más része csak langyos. Figyelj arra, hogy alaposan kevergesd mikrózás alatt a folyékony dolgokat, és hagyd lehűlni melegre.

.

A meleg nem rossz, nem kell félteni a babákat ettől. Sőt, a meleg jó. A meleg takaró, a meleg kakaó télen, a meleg zoknik hógolyózáskor. A meleg kellemes. Ezért ne mondd neki, hogy „vigyázz, meleg!” A meleggel nem kell vigyázni. A forró a nem jó, azzal viszont igen. De forró ételt ne tegyél a gyermek elé. Volt olyan babám, aki a főtt ételeket nem akarta megenni. Egy közös volt bennük: melegek voltak. Szenzoros baba lévén nem szerette a meleget (a fürdésnél sem, takarót sem). Ez egy más téma, foglalkozunk majd vele.

Ugyanígy a hideg. A jéghideg dolgokat a babák zöme nem szereti. A jégkrémet érdemes éppen ezért egy kisgyermeknek egy pillanatra vízbe mártani, mielőtt a kezébe adod. Így az első élmény a jégkrém íze lesz, nem a fagy. 🙂

Érdemes átgondolnod: babád minden hőmérsékletű ételből szerez tapasztalatot? Nem fog megfájdulni a torka a hideg dinnyétől, ne addógj. A hideg egy kicsit csillapíthatja is a fogzás okozta fájdalmat.

.

Jöjjön tehát a hideg, a langyos, a szobahőmérsékletű és a meleg. Érdekes, sok „nem jó ivó”gyermek csak azért utasítja el a folyadékot, mert túl hideg/túl szobahőmérsékletű.

Szó ami szó:

Nem feltétlen szenved az a baba, aki grimaszol a falatozás közben. Ha nem köpi ki egyértelműen, nem dobja el/le, akkor nem kell elvenni tőle ezt a lehetőséget, sem a falatot.

Meséljük a legkisebbeknek is arról, hogy „ez most a zöldbab. Nagyon vicces zöldség, kicsit kesernyés az íze. Amit most érzel, az a keserű íz. Mit gondolsz?”

Véleten se mondjuk:

„jaj szegénykém, rossz volt, igaz?” „ez most nem lesz valami finom..”

.

Ha püréről van szó, és a grimaszoló gyermek figyel a következő falatra, nyitja a száját és elfogadja, nincs miért aggódnunk. Ha darabos, puha ételeket eszik, egyszerűen tegyük le elé, és hagyjuk felfedezni az új ízeket.

WEBSHOP

MEGÉRKEZETT

Prémium szilikon termékek Amerikából

FRISS

VIP klub

Segítünk babád vagy kisgyermeked táplálásában.

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.
+