FULLADÁS = CÉKLA+HOZZÁTÁPLÁLÁS?

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

Szívügyem, hogy minden szülővel megismertessem: céklát ne kínáljanak babájuknak a hozzátáplálás elején. Amikor gyakorlaton voltam egy hazai gyermekkórházban, hirtelen mindenki elkezdett rohanni. Egy 7 hónapos kisbabát hozott a mentő, akinek az anyukája 2 kanálnyi céklapürét adott. A pici életveszélyben volt, fulladt és kékült, de sikerült megmenteni. Viszont ezt akkor, ott végignézve megfogadtam, hogy minden anyához eljuttatom: a céklát felejtsék el a hozzátáplálás elején! ITT olvashatsz egy olyan esetről is, amikor az anya burgonyával keverte a céklát, mégis kórház lett a vége.

Mi a baj a céklával!?

A cékla itthon népszerű, elsőként kínált alapanyag, viszont ennek ellenére veszélyt hordozhat magában. Ez a legnagyobb nitráthalmozó növényünk. Ezt az anyagot a földből szívja magába kisebb-nagyobb mértékben (függ a leszedés napszakától, a trágyától, a gumó tárolási idejétől stb.). Sajnos nincs ráírva, hogy melyik gumó éppen mennyit tartalmaz, (bár van a mérésre eszköz) inkább azt javasoljuk, hogy a céklát a gyermek 10 – 12 hónapos kora körül add elsőként. A szakma itthon ezt 8 hónapos korra teszi (mi egy pár hónapot rászámoltunk a biztonság kedvéért), külföldön az AAP engedi már a ht. elejétől (6 hónapos kor előtt nem!), az USA-ban ez a zöldség nem igazán kedvelt/használt.

Mi történhet, ha babád egy adag nitrátdús céklát fogyaszt el ezen életkor előtt?

A nitrátot a szervezet egy enzim segítségével bontja, és ez kisebb korban még nem működik 100%-osan, ezért előfordulhat fulladás, elkékülés (száj, bőr). Nitrátot azonban tartalmaz a legtöbb gyökérzöldség, leveles zöldségek is.

Megelőzés (részlet) a Házi Gyermekorvosok Egyesülete által ajánlott Hozzátáplálási Kisokosból (KATT IDE):

  • Cékla kerülése kis mennyiségben is 10 – 12 hónapos kor előtt
  • Nyers leveles zöldség (pl. spenót, bébispenót, saláta) fogyasztásának kerülése 10–12 hónapos kor előtt (smoothie-ba se kerüljön)
  • A gyökérzöldségek (pl. sárgarépa) felső és alsó harmadát vágd le, a közepét használd fel, ugyanis itt kevesebb a nitrát

Részlet a NÉBIH honlapjáról:

“A NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság felmérő vizsgálatot végzett nyers cékla és sárgarépa nitrát tartalmának meghatározására. Az eredmények azt mutatják, hogy a cékla nitrát tartalma nem elhanyagolható, ezért csecsemők számára még frissen készítve sem ajánlott! A nitrát tartalom növekedését a hűtve tárolással nem lehet megakadályozni!

A megelőzésben fontos a szülői gondosság és a védőnők felvilágosító szerepe.”

Tehát Anya, Apa jegyezd meg, és oszd meg ezt a cikket a babák érdekében: céklát ne kínáld a hozzátáplálás első hónapjaiban. Akkor sem, ha eddig adtad, és nem történt baj, mert attól még sajnos a következő céklánál történhet. Illetve, ha nálatok nem történt baj, nem zárja ki, hogy másnál fog. Sajnos az egyéni tapasztalat itt nem releváns, a cékla veszélyes a hozzátáplálás elején.

Forrás:

http://portal.nebih.gov.hu/-/magas-nitrat-tartalmu-zoldsegek-fogyasztasanak-kockazata-csecsemoknel

https://www.youtube.com/watch?v=pfzKHtKpLQM

http://pediatrics.aappublications.org/content/116/3/784.full

www.kiskanalkommando.hu/kisokos