Barion Pixel

Adhatok a babámnak paradicsomot?

Adhatok a babámnak paradicsomot?

allergia, kiütés, hasfájás- vagy mégsem?

Általában nem paradicsommal kezdődik a babák hozzátáplálása: és ez nem véletlen van így. Hasfájást okozhat az erre érzékenyebb babáknál. Azonban a paradicsom nagyon jó forrása a C-vitaminnak, likopinnak (antioxidáns), káliumnak, A-vitaminnak (pl. látás), B-vitaminoknak. Mégis, van pár dolog amit tudnod kell róla, mielőtt babádnak kínálnád.

Mikortól adható?

A Hozzátáplálási Kisokosunkban (INNEN töltheted le ingyenesen) a 4. Szintre tettük, ami a baba 11-12 hónapos életkorát jelöli. A paradicsom okozhat hasfájást, kiütéseket a száj körül, sőt még a popsi körül is. Viszont ennek lehet csökkenteni a valószínűségét, és persze rengeteg baba örömömmel fogyasztja kisebb korában is.

Mire figyelj a kínálásakor?

  1. Első alkalmakkor hőkezeld a paradicsomot: magozd ki és hámozd meg. Így egy kicsit csökkenthető a hasfájás valószínűsége, hiszen veszít savasságából.

  2. Zöld színű paradicsomot ne kínálj babádnak: mérgező anyagot (szolanint) tartalmaz, mely mérgezést okozhat. Bár igaz, hogy ez mennyiségfüggő, és a baba nem valószínű, hogy sok egyébként keserű, zöld paradicsomot fog fogyasztani. A zöld elszíneződés a burgonyánál is megfigyelhető, amelyből azonban lehet mennyiséget fogyasztani, kisgyermekeknek, babéknak, várandósoknak sem ajánlott éppen ezért a zöldes burgonya fogyasztása (akkor sem, ha levágjuk a zöld részt).

  3. Amikor a paradicsompüré bevezetésével megvagytok, és a baba már elég fejlett a darabos falatokhoz, jöhet a friss paradicsom: egy ideig még húzd le a héját (forróvízbe mártva ez egy pillanat), magozni nem feltétlen kell. 1 éves kor felé közeledve már ha jól megy a darabos ételek evése, és a rágás is,  már nem kell feltétlen magozgatni-hámozgatni. Inkább a formára figyelj: ha bébi paradicsom, mindenképp vágd ketté, hiszen emlékszel: a kerek dolgokat nagyon könnyű félrenyelni, és „beragadhatnak” a légcsőbe formájuk miatt (megelőzés ITT).

  4. Paradicsomfogyasztás után töröld le a kicsi száját, hogy megelőzd a pirosságot. Szuper, ha még hidratáló krémmel is bekened (akár parievés előtt, így mintegy védőréteget képezve a „felmaródás” ellen). Ez a pirosság nem allergiás reakció, a paradicsom sav-, és illóolajtartalma okozza. Azonban ha bármely furcsa tünetet tapasztalsz paradicsomevés utáni 3-4 napban, keresd fel a gyermekorvosotokat (pl. száj/nyelv/szem/orr viszketése, folyása, feldagadása, hasi görcsök, kiütések, stb.).

FIGYELEM: A paradicsom  okozhat OAS-t (orális allergia szindróma). Ez akkor fordulhat elő, ha bizonyos pollenekre már allergiás a gyermek (pl. parlagfű, füvek, nyírfa), és mivel a paradicsom szerkezetileg hasonló lehet a szervezet számára, hasonló reakciót adhat a paradicsom fogyasztása is. Tipikusan ilyenkor az ajkak, száj/torok viszket, esetleg megduzzad. Általában ez paradicsomevés után néhány perccel jelentkezhet, és persze pollenszezonban gyakoribb. Amennyiben ezt látod babádnál, keresd fel a gyermekorvosotokat, hogyan lehet csökkenteni ennek valószínűségét.

Hogyan vásárolj paradicsomot?

Érett, finom, sérülésmentes paradicsomot válassz. Mivel növényvédőszerekkel szennyezett lehet (a bio- verzióra pedig a pici bogarak horhatnak koszt/egyéb szennyeződések lehetnek rajta, és egyébként is megfogták az emberek a kezükkel), mindenképpen mosd meg alaposan már hámozás előtt is.

Konzerv verziót ritkán használj paradicsompürében (BPA-tartalom miatt, melyről ITT olvashatsz bővebben). Persze azért 1-1 alkalom nem számít, de van alternatíva: paradicsompüréből nagyon finomakat lehet vásárolni üveges verziókból is.

Hogyan tárold a paradicsomot?

Tovább eláll a hűtőben, de az édes ízt hidegen kevésbé érezzük: én ki szoktam venni a hűtőből kb. fél órával a fogyasztása előtt.

Ötletek, kombinációk a legkisebbeknek is

-paradicsomleves

-bolognai püré/tészta: benne tészta, bolognai ragú (p.püré, darált hús, fűszerek, fokhagyma, reszelt répa, zeller, hagyma, egy pici tejszín)

-mártogtósként: salsa (kisebbeknek: paradicsom+pici citromlé+petrezselyem pürésítve, nagyobbaknak mehet pl a lilahagyma is)

-megsütve, grillezve más zöldségekkel: cukkinivel pl. nagyon finom. A bébi paradicsomot érdemes egészben sütni, egy kis olívaolajjal meglocsolva, de vigyázz: a belseleje nagyon forró lehet, hagyd kihűlni kicsit!

-töltve: bulgurral, rizzsel, fűszerekkel, akár egy pici hússal, sajttal. Kedvenc receptem olasz: tomato ripieni (ebben van olívaolaj, fokhagyma, petrezselyem, parmezán, prézli)

-a paradicsom jól illik kb. mindenhez, elrontani nem igazán lehet.

Érdekelne a többi hozzátáplálási tudnivaló is, de már nem tudom, kinek higgyek! 

Szakemberként és anyaként abszolút átérzem, ez mennyire nehéz. Szerettem volna ezen a helyzeten változtatni, ezért több, mint 12 hazai, gyermekekkel foglalkozó szakember segítségével létrehoztuk EZT (katt).  Mindenről írtunk benne, ami a hozzáplálás alatt fontos hogy tudj.

 

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.