0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

A táplálkozás és a vitaminok szerepe az ADHD tüneteire

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi-szakfordító tolmács. Főbb kutatási területe a növények hatásosságának és biztonságosságának, valamint tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz a gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi képzésben és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthető téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

csökkenthetőek a tünetek?

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (angolul attention deficit hyperactivity disorder, ADHD) az egyik leggyakoribb, ugyanakkor leginkább félreértett és aluldiagnosztizált krónikus idegrendszeri rendellenesség. Kialakulásának okai és kezelésének lehetőségei a mai napig nem teljesen feltártak.

Az utóbbi időben számos kutatás irányult arra vonatkozóan, hogy vajon az ADHD tünetei és a táplálkozás között milyen összefüggések azonosíthatók.

  • Csökkennek-e az ADHD-val diagnosztizált gyermekek tünetei, ha bizonyos módon táplálkoznak?
  • Másképp táplálkoznak-e az ADHD-s gyermekek, mint egészséges társaik?
  • És lehet-e összefüggést találni az ADHD előfordulása és az ADHD-val diagnosztizált gyermekek édesanyjának terhesség alatti táplálkozási szokásai között.

Az ADHD-ról röviden

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar jellemző tünetei a figyelemhiány, a hiperaktivitás és a lobbanékonyság. Az érintettek az átlagostól eltérő a tanulási és szociális képességekkel rendelkeznek. Az ADHD miatt a gyermekek nehezen tudnak egy adott feladatra koncentrálni, figyelmük gyakran csapong, nehezen tudnak fontossági sorrendet felállítani, utasítások követni. Bár az ADHD gyakori velejárója a túlzott mozgékonyság, a gyermekek mozgáskoordinációja sokszor elmarad az életkornak megfelelőtől, ezért gyakran éri őket beleset.

Az ADHD egyes tüneteit alkalmanként nagyon sok gyermeknél lehet felfedezni, a diagnózishoz azonban az szükséges, hogy több tünet hosszú ideig egyszerre jelentkezzen, és az érintett életminőségét negatívan befolyásolja.

Az ADHD előfordulása gyermekek és serdülők körében világviszonylatban 3,4 és 7,2% között változik, hazánkban körülbelül minden 20. gyermek érintett.

Aggasztó, hogy a fejlett országokban egyre több általános iskolás korút érint a probléma.

Az ADHD okai nem teljesen feltártak, számos tényező szerepet játszik a kialakulásában. Ezek között feltételeznek fejlődési, biológia és genetikai (pl. koraszülöttség, kisszületési súly, fejet ért trauma, kemikáliák), valamint környezeti (stresszhatások, családi háttér) hatásokat is, az egyértelmű okokat azonban még nem sikerült azonosítani.

Egyre több bizonyíték igazolja, hogy az oxidatív stressz szerepet játszik az ADHD kialakulásában. Az ADHD-val diagnosztizált gyermekek körében a gyulladásra és az oxidatív stresszre jellemző biológiai jelzőanyagok szintje ugyanis sok esetben jóval magasabb, mint ami az egészséges társaikban mérhető.

Kezelési lehetőségek?

Az ADHD kezelési lehetőségei meglehetősen korlátozottak.

  • Gyógyszeres kezelést tesz lehetővé a metilfenidát nevű hatóanyag. A vegyületet tartalmazó gyógyszer (Ritalin) alkalmazási előirata azonban figyelmeztet a hatóanyag alkalmazásának korlátaira is, mely szerint a metilfenidát hosszú távú alkalmazásának biztonságosságát és hatásosságát gyermekeken és serdülőkön végzett kontrollos klinikai vizsgálatokban teljeskörűen még nem értékelték. Továbbá a metilfenidát‑kezelést nem szabad és nem is szükséges korlátlan ideig alkalmazni. Ebben az esetben is fontos, hogy a gyógyszert mindenképpen az orvos utasításainak megfelelően kell alkalmazni. –
  • További lehetőséget jelent a viselkedésterápia, melyet a szakember (pszichológus vagy pszichiáter) az egyén igényeire tud szabni. Az ADHD esetén gyógyulásról sajnos nem beszélhetünk, csak tünetmentes állapotról.

Az anya táplálkozása

Számos rendellenesség és betegség esetén nyert már bizonyítást, hogy annak kialakulás összefüggésbe hozható az anya vagy akár az apa várandósság alatti vagy azt megelőző szokásaival.

Egy 2022 januárjában megjelent kutatás során azt vizsgálták, hogy az ADHD előfordulása függ-e attól, hogy az anya mennyi szénsavas üdítőt fogyasztott a terhesség alatt. Egy átfogó vizsgálat során Norvégiában élő szülőkről és gyermekeikről gyűjtöttek adatokat, ennek részeként felmérték az anyák terhesség alatti cukros vagy édesítőszerrel édesített üdítőitalfogyasztási szokásait és az ADHD előfordulását 8 éves korú gyermekeik körében. Mivel korábbi állatkísérletek során már igazolták, hogy a terhesség alatti cukorfogyasztás befolyással van az utódok ADHD esetén is érintett agyi struktúráira és később fokozza az utódok körében a viselkedési rendellenességek előfordulását, így feltételezhető volt, hogy hasonló összefüggés lehet emberek esetén is. A vizsgálat során összesen 39 970 anya-gyermek páros adatait értékelték. Az anyák 87%-a nem fogyasztott szénsavas üdítőitalt a terhesség alatt, míg 13%-a igen. Megfigyelhető volt, hogy a szénsavas üdítőt fogyasztó anyák fiatalabbak és alacsonyabban iskolázottak voltak, valamint magasabb volt a testtömegindexük, mint a szénsavas üdítőt nem fogyasztóknak. Ugyanakkor a szénsavas üdítőt nem fogyasztók egy kicsit nagyobb arányban fogyasztottak alkoholt. Azon anyák gyermekei körében, akik egyáltalán nem fogyasztottak szénsavas üdítőt az ADHD kockázata 3,4%-volt, míg szénsavas üdítő fogyasztás esetén ez 4,5%-nak adódott. A kutatás eredményeiből tehát feltételezhető, hogy a szénsavas üdítők terhesség alatti fogyasztása fokozza az ADHD kialakulásának a kockázatát a gyermekekben.

A gyermekek táplálkozása

Több kutatás során is vizsgálták, hogy az ADHD-val küzdő gyermekek táplálkozási szokásai eltérnek-e egészséges társaikétól és a legtöbb kutatás egybehangzóan arra a következtetésre jutott, hogy igen. Az ADHD-s gyermekek ösztönzése az egészséges táplálkozásra nehezebb, mint egészséges társaiké.

Egy vizsgálat során 100 ADHD-val diagnosztizált és 100, ezen rendellenességgel nem rendelkező gyermek (kontrollcsoport) táplálkozási szokásait hasonlították össze és azt találták, hogy az ADHD-s gyermekek több finomított cukrot és készételt fogyasztottak, ugyanakkor kevesebb fehérjéhez, B12-, B1– és C-vitaminhoz, valamint vashoz, kalciumhoz és cinkhez jutottak, mint ADHD-val nem rendelkező társaik. Az eltérő táplálkozási szokásokból eredően az ADHD-s gyermekek testtömegindexe és derékkörfogata is nagyobbnak adódott, mint a kontrollcsoportba tartozóké. Más vizsgálatok során azt találták, hogy az ADHD-s gyermekek kevesebb foszfort, szelént, B2-vitamint vittek be, mint egészséges társaik és nem fogyasztottak annyi húst, halat és tengergyümölcseit sem.

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás előnyös változásokat hoz az ADHD-s gyermekek számára: fokozott fogyasztásukkal ugyanis csökkenhet a figyelemzavar mértéke. A vizsgálat során 90 napon keresztül rögzítették 134 figyelemzavaros gyermek táplálkozási szokásait és azt találták, hogy minél gyakrabban és minél nagyobb mennyiségű zöldséget vagy gyümölcsöt ettek a gyermekek, annál inkább csökkentek figyelemzavaros tüneteik.

Egy klinikai vizsgálat során ADHD-s gyermekeket osztottak véletlenszerűen két csoportba. A gyermekek egyik része 8 héten keresztül egy vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítményt kapott 8 héten keresztül, míg a másik csoport hatóanyagokat nem tartalmazó, úgynevezett placebo készítményt kapott. A vizsgálat megerősítette, hogy az ADHD-s gyermekek állapota javulhat a megfelelő ásványianyag- és vitaminbevitellel. A kutatók szerint a mikro- és makrotápanyag-bevitel segíthet az agynak azon fontos anyagok előállításában, amelyek szintje egyébként zavart szenved ADHD esetén.

SEGÍTENEK A DIÉTÁK?

Speciális diéták

A gyermekek ADHD-s tüneteinek javítására meg lehet próbálkozni az eliminációs (vagy kizárásos, kiikatásos) diétával, ezt azonban a – hiánybetegségek kialakulását megelőzendő – csak szakember felügyelete mellett szabad elkezdeni és végezni. A diéta során számos, feltehetően problémát okozó, vagy például az ADHD tüneteit feltehetően súlyosbító ételt elhagynak a táplálkozásból, majd egy bizonyos idő eltelte után egyesével elkezdik azokat újra bevezetni az étrendbe és figyelik a gyermek állapotát.

Az eliminációs diéta hatásai nem egyértelműek, egyes vizsgálatok során kedvező hatásokat értek el, de a változások nem minden esetben voltak észrevehetők.

Jellemző, hogy a vizsgálatok során a gyermekek állapotának változását a szülők gyakrabban vették észre, és az ő általuk adott leírás szerint javult a gyermekük állapota, míg a tanárok, vagy egészségügyi szakemberek nem vettek észre változást ugyanazon gyermekek esetén. A vizsgálatok alapján nem igazolt, hogy a speciális diéták hatással lennének az ADHD-s gyermekek tüneteire, ezért nem várható tőlük az állapotot jelentősen befolyásoló hatás. Elmondható továbbá, hogy az esetek többségében az ételallergia, vagy -intolerancia, illetve az élelmiszeradalékok nem befolyásolják az ADHD tüneteit. Bizonyos esetekben azonban az érintett jól reagálhat egyes alapanyagok elhagyására, más élelmiszereknek pedig kedvező hatása lehet, ezért ezt az egyén szintjén kell mérlegelni az ADHD tüneteit javító étrend kialakítását. A legtöbb országban nem javasolják az eliminációs diétát az ADHD kezelésének részeként. Ha azonban feltételezhető, hogy bizonyos ételek, italok vagy élelmiszeradalékok hatással vannak a tünetekre, és a kizárásos diétára sor kerül, akkor minden esetben dietetikus bevonása szükséges a kezelésbe.

Egyes vizsgálatok során felmerült annak lehetősége, hogy a kiegészítő esszenciális zsírsavbevitel (ω-3 és ω-6 zsírsavak pótlása) kedvező hatású lehet az ADHD-s gyermekek számára, mivel esetükben eltéréseket tapasztaltak a vérzsírszintekben. A zsírsav-pótlás klinikai jelentőségét azonban még nem sikerült igazolni, ezért – bár az valószínűleg ártalmatlan – nem javasolt alkalmazni.

Mit jelent ez?

A vizsgálatok arra hívják fel a figyelmet, hogy különös figyelmet kell fordítani a helyes táplálkozási szokások és egészséges étrend kialakítására azon gyermekek esetén, akiknél ADHD-t állapítottak meg. A táplálkozásra való odafigyelés javíthatja a gyermekek állapotát, ami azért fontos, mert így elkerülhető lehet a gyógyszeres kezelés vagy a gyógyszer adagjának az emelése. Kutatások alapján kedvező lehet a mediterrán étrendhez hasonló – zöldség, gyümölcs, olajos magvak és hal fogyasztására odafigyelő – táplálkozás.

(SEGÍTSÉG IDE KATTINTVA, HA VÁLOGAT A GYERMEK)

Források:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1028415X.2022.2071805
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8949924/

https://bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12887-022-03123-6

https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-022-02798-y
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405457721011189?via%3Dihub
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0890856721004731?via%3Dihub

FRISS

Segítünk legyetek 6 hónapos vagy 6 évesek.

ÚJ KISOKOS

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.