Teljesértékű, bababarát családi menü

Hogyan főzz hatékonyan és gyorsan mindenki számára?

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

Ez a megoldás arra, hogy a családban mindeni jól (l)egyen. Hiszen az ugyanolyan fontos, hogy Te és Apa mit esztek. Nálatok ugyanúgy összefügg az étkezés a fáradékonysággal, stresszel, védelemmel, egészséggel. Jól lesztek, ha jól esztek. Mindannyian.

Ez a módszer működik, ha a baba/gyermek

  • pürés

  • BLW-s

  • darabos ételeket fogyaszt

  • allergia, intolencia, egyéb betegség áll fenn nála

  • illetve ezek kombinációja.

Van a közétkeztetésben egy olyan fogalom, hogy “egy alapanyag-rendszer”. Ez végülis azt jelenti, hogy ugyanazon alapanyagokból más-más étel készíthető, más-más eljárással a páciens igényei szerint. Innen jött az ötlet, hogy ez működik a csecsemők, kisgyermekes családokban is, hiszen lehet vele

  • időt

  • pénzt

  • energiát spórolni, és

  • mindenki jól jár.

A Kiskanál Kommandó ezentúl kiemelten foglalkozik a teljesértékű, bababarát családi táplálkozással. Finomabbnál finomabb fogásokat fogsz így készíteni, amelyből -némi átalakítással- a legkisebb is ehet.

  1. Lépés: Írd le az 5 kedvenc ételeteket Apával.

  2. Lépés: Írd mellé, milyen alapanyagok, fűszerek kellenek bele.

  3. Lépés: Gondold át, ezekből melyik az, amelyik optimális a gyermeked jelenlegi igényeihez (ingyenes segédlet ITT)

A gondolatmenet, babád/gyermeked igényeihez:

         Főétel, ami a tányérra kerül:

  1.                    legyen benne szénhidrát. Ezek pl.: burgonya, rizs, tészta, köretek, stb.

  2.                    legyen benne zöldség/(gyümölcs)

  3.                    fűszereket is használj, így az adott ételre jellemző ízvilágot érsz el. Így tanulja meg a gyerkőc, hogy a családban jellemző ételek finomak.

  4.                    legyen benne teljesértékű (állati eredetű) fehérje. Nem baj, ha ez nem mindig sikerül. (Vegetáriánus gyermek esetében vedd fel a kapcsolatot dietetikussal, aki segít beállítani az egyéni étrendet).

  5.                    legyen benne zsiradék: variálva, olajok/vaj/stb.

Ha a kedvenc fogásotokban nincs 

  •                    szénhidrát: kb. Mindenhez lehet burgonyát, édesburgonyát keverni, így már lesz 🙂
  •                    fehérje: reszelt sajt a barátod, turbózva ezzel az adott ételt.
  •                    zöldség: reszelj le egy cukkinit, majd tedd konyharuhába és nyomkodd ki a levét. A cukkini így hozzáadható szinte mindenhez észrevétlenül. De mehet reszelve a sárgarépa is, esetleg párolt zöldségek -akár turmixolva.

Hogyan főzz?

  • Konyhatechnológia: szép kis szó.. De érdemes kicsit beszélnünk róla. Azt jelenti, HOGYAN készíted el az adott ételt. Például, ha hasfájós a babád, érdemes a hüvelyeseket egy darabig passzírozni. Ide tartozik a habarás, rántás, pirítás, sütés, stb. Szinte mind használható pár kitétellel:

    • Pirítás: a lényeg annyi lenne, hogy ne kapjon az étel sötétbarna színt már a kicsik esetében. Éppen, hogy megpirítani szabad egy kis olajon/vajon.

    • 1 éves kor alatt rendszeresen a baba ne kapjon bő zsírban sültet (oké, ha a Nagyi főz és megkóstolja azt, simán belefér- de ugye nem minden héten?..). Ehet ettől még rántott husit, csak sütőben sütve.

    • Grillezés: simán, de arra figyelj, hogy ha lecsöpög a tűzre a zsiradék, rákkeltő hatású anyagok szabadulhatnak fel (persze nem egy alkalomtól). Ezt meg tudod akadályozni: páclevet letörlöd, esetleg fóliatányérod sütöd a finom fogásokat.

    • Lazítás: igen, mindenkire ráférne, de nagyon jó módszer arra, hogy egy fogást nagyon könnyen emészhetővé tegyünk (betegeknél is szoktuk ezt alkalmazni). Lényege, hogy fellazítjuk az ételt annyira, hogy az emésztőenzimek nagyon könnyen hozzáférjenek.

      • lehet: tojásfehérjét felverni, majd sütés előtt az ételbe keverni (piskóta, fasírt, tojásos ételek, stb.), folyadékba áztatni a zsemlét/kiflit (víz, zöldséglé, esetleg tehéntej 1 éves kor felett), majd kinyomkodni- ezt az ételbe keverni (fasírt, rakott ételek, stb.)

  • Tűzdelés: beirdalod a húst, és a kis zsebekbe fűszernövékenyet, sajtot tömködsz. Így nagyon finom íze lesz.

  • Passzírozás: A már megfőtt, jellemzően durvább rostot tartalmazó alanyagot esz szitába teszed, és kanállal elkezded átnyomkodni rajta. A rostokat így el tudod távolítani, ez pocifájós babáknak nagyon jól működik. Alkalmazhat pl.: borsó, lencse, bab, stb.

A legtutibb eszköz a babakaják elkészítéséhez: párolókosár. Mindent tud, amit kell.

A gyakorlat

A képen 3 ételt látsz, egyazon alapanyagokból.

Ezek: HAL-ÉDESBURGONYA-SAJT

  1. Felnőtt: Sült farkassügér filé csőben sült brokkolival, sült édesburgonyával (ez lehet a darabos ételt evő/BLW menü is, csak a sózás, besamell miatt így egyszerűbb kettévenni).

  2. Darabos ételt evő/BLW gyermek: Brokkolis halfasírt sült édesburgonyával

  3. Pépes: Sajtos-halas édesburgaonyapüré

  • Felnőttnél az alapanyagok: HAL-ÉDESBURGONYA-SAJT-, olívaolaj, tej, vaj, liszt, brokkoli, fűszerek, só

  • Darabosnál/BLW-nél az alapanyagok: HAL-ÉDESBURGONYA-SAJT, olívaolaj, brokkoli, beáztatott-kinyomkodott zsemle, zsemlemorzsa, fűszerek

  • Pépesnél alapanyagok: HAL-ÉDESBURGONYA-SAJT, olívaolaj.

Elkészítés:

-Az édesburgonyát meghámozom, hasábokra vágom. Egy-két marokkal a párolókosárban párolok belőle, a többit fűszeres olajjal egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezem.

-A brokkoli is megy kétfelé:  egy olajjal kikent jénaiba helyezem, pár marékkal pedig egy párolókosárba helyezek ebből és megpárolom.

-besamel mártást készítek (reszelt sajttal dúsítom, szerencsendióval ízesítem)

-lereszelem a sajtot

-a hal:

-pépes, darabos: 1-3 evőkanálnyi mennyiséget egy pici vajjal/olívaolajjal alufóliába helyezek, ezt jól becsomagolom és a már félig megpuhult brokkolihoz/édesburgonya alá teszem a párolókosárba,majd ott párolom (olyan 1O percig).

felnőtt/darabos: bőrös felével lefelé megpirítom, majd fordítom (sózni, citromlével meglocsolni)

Összeállítás:

  •        felnőtt: besamel ráönt a brokkolira, reszelt sajt a tetejére, sütés

  •        darabos/BLW: a megfőtt halat kicsomagolom az alufóliából, és a főtt brokkolival együtt kicsit leturmixolom. Hozzáadom a fűszereket, sajtot, kinyomkodott zsemlét, és masszát készítek. Hengereket formázok, zsemlemorzsába hempergetem, és sütőpapírral bélelt tepsire rakva megsütöm.

  •        pépes: a főtt édesburgonyát és a párolt halat egybeöntöm, apróra reszelt sajtot adok hozzá, majd turmixolom a megfelelő állag eléréséig. Ezután kikeverem az apró légbuborékokat (amelyet a turmix okozott).

Összeállítom a darabos, felnőtt menüt, és örülök, hogy ezt hosszabb leírni, mint elkészíteni. Együtt eszünk a kicsivel, és nem hagyjuk, hogy hónapokig püréket egyen. Erről a következő részben írok részletesen.

Egyéb példák, átalakítás:

Rakott burgonya (BURGONYA-TOJÁS-TEJFÖL)

  1.        felnőtt: klasszik, egy kis plussz zöldséggel

  2.        darabos/BLW: kolbász helyettestése darált hússal, esetleg egyéb zöldséget belerejtve/        tócsni tejfölös zöldfűszeres mártogatóssal (sütőben sütve, benne reszelt s.répa, burgonya, pici liszt, tojás)

  3.        püré: burgonyapüré, főtt tojással és sütőtökkel

Bolognai ragu (zeller, vöröshagyma, sárgarépa, darált hús, parmezán, tészta)

  • felnőtt: klasszik

  • darabos/BLW:

    • lehet ugyanez, de a bort hagyd ki belőle. A tészta méretén, kézbefoghatóságán érdemes gondolkodni, a spaghetti nem annyira egyszerű (inkább pl. penne)

    • fasírthenger paradicsomos dippel: darálthús, kinyomkodott zsemle, parmezán, reszelt s.répa, toszkán fűszer –henger, sütő

  • pépes: sárgarépás parmezános felfújt, cukkinis-sárgarépás parmezános püré (benne darált hús)

Bizonyára te is éhes lettél ezt elolvasva. Hidd el, nem ördöngősség, erre a gondolkodásmódra egyszer kell ráérezni és utána menni fog. Ha mégis szeretnél segítséget kérni, a zárt, előfizetői csoportomban korlátlanul megtalálsz. 

Figyeld az oldalt, ezentúl ez a metódus lesz jellemző, rengeteg példával. Ha tetszik, és úgy érzed, ez segíthet másnak is, kérlek oszd meg az oldalt.