Adhatok a babámnak szilvát?

– a nem is olyan egyoldalú gyümölcs –

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

A szilváról -hogy szépen fogalmazzak- általában mindenkinek a széklet lazítása jut eszébe. Ám ez a gyümölcs további előnyöket rejteget, ezért babádnak nagyon előnyös a kínálása. Hát ezért:

Mikortól adható?

Egészséges babád 7-8 hónapos korától adható a szilva. Azért írtuk ekkora a a Házi Gyerekorvosok Egyesülete által ajánlott ingyenes Kisokosba (ITT) ekkorra, mert a hozzátáplálás legelején inkább kicsit könnyebben emészthető alapanyaglistát akartunk. De pár héttel kezdés után lehet vele próbálkozni, igazán megéri.

Miért jó a szilva?

1. Emésztést könnyít: segíthet székrekedéses babádnak (magas a rosttartalma, ÉS szorbitot tartalmaz- ez a székletet lazítja). Ami igazán segít a székrekedésben, az az aszalt szilva (néha szárított szilvának hívják), vagy annak áztatott leve. Azonban ez nagyon nyúlós-rágós, így 3 év alatt darálva/pürésítve, vagy csak a levét kínáld gyermekednek.

2. Tápanyagforrás: van benne A-, C-vitamin, antioxidánsok jelentősebb mennyiségben.

3. Nagyon ritka, hogy egy baba allergiás legyen rá (bár mindenre előforulhat).

Figyelem: hasmenés esetén ne kínálj körtét a babádnak, hiszen lazítja a székletet.

Melyiket válaszd?

Gyakorlott szilvatermesztő híján igazán nehéz megkülönböztetni, éppen melyik fajtát tartja az ember a kezében. Vannak régi magyar fajták, és nemesített, külföldiek, melyek már jobban ellenállnak a betegségeknek, fagynak. A lényeg, hogy sérülésmentesek legyenek, mikor kiválasztod őket. Színben, formában, méretben is vannak különbségek, de mindegyik ízletes a babák számára. A ringó is ide tartozik, igazán különleges püréket lehet belőle készíteni.

Hogyan tárold?

Minél tovább van szobahőmérsékleten, annál puhább és édesebb lesz. A babának csak puha, érett állapotban kínáld, ne keményen! A darabolt, tisztított szilva nagyon jól fagyasztható. A hűtőben érett állapotban 2-3 napig áll el, ám amikor a babádnak kínálod, vedd ki onnan kb. 1 órával előtte. Szobahőmérsékleten az édes íze jobban érvényesül.

Hogyan kínáld?

Alaposan mosd meg (a héj mindenfélével szennyezett lehet- növényvédőszerek, gombák, stb.),  viasz, majd hámozd. Utóbbi akkor egyszerűbb, ha érett a szilva. A héjt ne add a kicsinek, sajnos könnyen félrenyelhető.

A megtisztított szilvát a picinek

-adhatod nyersen: a hozzátáplálás első néhány napjában párolva szoktuk a gyümölcsöket is adni, így egy kicsit könnyebb emészteni, és ezzel minimalizáljuk a hasfájást. Utána viszont mehet nyersen, az érett (!) szilva jól pürésíthető (héj nélkül), BLW-s babáknak pedig könnyen megfogható darabkákra vágható.

-párolhatod: 4-5 percig, darabokra vágva, majd pürésítve

-sütheted a sütőben: igazán különleges ízt kap, ha 1O percre a meleg sütőbe rakod, pici fahéjjal megszórva- ha ezután pürésíted, intenzív szilvaízt fogsz kapni

Püré ötletek:

Szilvás zabkása, szilvás-fahéjas almapüré, áfonyás szilvapüré, csirkehúsos-szilvás almapüré, szilvás görögjoghurt, stb.

Darabos ételt eszik a babám, ehet szilvát?

Igen, naná! Ez esetben is mosd meg alaposan, vágd fel, és készülhet belőle olyan étel, amit könnyen meg tud fogni a baba:

-szilvaszelet

-muffin

-szilvás-fahéjas piskóta

-szilvás gombós (kisebb gombócok, nudlival természetesen)

-szilvachutney (kence, pékárura kenve- pl. Mangóval nagyon finom!)

-stb.

Ne feledd: mielőtt új alapanyagot vezetsz be babád számára, kérd ki a gyermekoros, védődő tanácsát!

Oszd meg, hogy sok szülőhöz eljuthasson! Érdekel a többi alapanyag kínálási sorrendje is? Katt IDE.