Adhatok a babámnak sütőtököt?

A legfinomabb, legérettebb fajták.

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

Elkezdődött a szezon, tele van minden tökökkel. Ott állsz a boltban, és nem tudod melyiket válaszd babádnak? Olvasd tovább, és segítek.

Mikortól adható?

Egészséges babád 6 hónapos korától adható a sütőtök (hozzátáplálás megkezdésétől, lehet akár a legelső kóstoltatott étel is). Hogy mikor és hogyan érdemes elkezdeni a hozzátáplálást? Olvasd el a Házi Gyerekorvosok Egyesülete által ajánlott, ingyenes Kisokosból ITT.

Miért jó a sütőtök?

1. Emésztést könnyít: segíthet székrekedéses babádnak (magas a rosttartalma)

2. Tápanyagok közül van benne karotin (ez az A-vitamin előanyaga), kálium, némi vas, kalcium, magnézium, vitaminok.

3. Ritkán okoz allergiás reakciót a gyümölcs (igen, nem zöldség! :)).

4. Jól lehet variálni: édes és sósabb jellegű ételekhez (itt nem a só hozzáadásával készült ételekre gondolok, hiszen nem sózunk babakorban- hanem a főételekre, kencékre, stb.) egyaránt illik. Jól fűszerezhető, egy csipet fahéjjal/garam masalaval nagyon finom!

Melyiket válaszd?

Kanadai: a klasszik, hosszúkásabb verzió. Húsa krémes, könnyű vele dolgozni.

Finom levesbe, püréhez ideális. Annyira nem karakteres ízű, talán a hozzátáplálás elején érdemes ezért vele kezdeni.

Nagydobosi: zöldes-szürkés színéről megismerheted a fajtát.

Mindenre jó, nagyon finom, a legfinomabb sütőtök belőle készíthető.

Hokkaido: kisebb, narancssárga. Nagyon intenzív íze van, és a héj nagyon vékony- meg is szokták ezt enni, de babáknál ez nem opció a félrenyelés miatt.

Azonban ha igazán finom, nagyon karakteres édes tökre vágysz, őt válaszd, héj nélkül.

Halloween-i: szép, nagyon jól faragható, de nem sok íze van. Inkább tedd az ablakba, lépcsőre díszként.

Én próbáltam a szobában tartani, de pár nap után feladta a harcot :))

Ha a fajtát kiválasztottad, innen tudhatod, hogy finom:

Van egy kis szára, ez a kocsány. Ha erős, zöldes, az még éretlen. Azonban ha elszáradt, száraz a tapintása, a tök finom érett. A kezünket is használhatjuk: ha a körmünket belenyomjuk a héjba, és az könnyen megy, szintén éretlen a tök.

Ha már hazavitted, kiderül az igazság: az érett hús vastag, élénk színű, kemény.

Hogyan tárold?

Hűtött helyen sokáig eláll, sőt fagyasztani is lehet kockázva/pürésítve.

Hogyan kínáld?

Alaposan mosd meg (a héj mindenfélével szennyezett lehet- növényvédőszerek, féregpeték, föld, stb.), majd hámozd. A közepén fajtától és mérettől függően magvak vannak, ezeket kapard ki.

FONTOS: a baba ne kapjon a magból, hiszen könnyen félrenyelhető. A félrenyelésről, annak elkerüléséről a Hozzátáplálás szakemberek c. Hazai könyvből olvashatsz, katt IDE.

A nyers, megtisztított tököt

  • párolhatod
  • sütheted: itt figyelj, hogy feketés színt ne kapjon, és ne cukrozd/mézezd a babának. Ha a hőfok nem túl magas, ez nem fog megtörténni. Amennyiben a villa a sült tökbe könnyen beleszúrható, készen is van.

Amennyiben elkészült a párolt/sült tökhús, pépes ételt evő babád számára simán le tudod turmixolni. Rengeteg ízhez illik, így az almához, burgonyához, körtéhez, banánhoz, húsokhoz egyaránt.

Példa: körtés-meggyes sütőtökpüré, marhahúsos tökös casserole, banános-tökpüré (a finom, érett banánt nem kell hőkezelni-csak hozzákeverni simán a sült/párolt tökpüréhez), indiai tökös curry.

Darabos ételt eszik a babám, ehet sütőtököt?

Igen, naná! Ez esetben is mosd meg alaposan, vágd fel, és készülhet belőle olyan étel, amit könnyen meg tud fogni a baba:

  • muffin
  • gofri
  • kence egy kis pékárura kenve
  • sütőtök
  • stb.

Ne feledd: mielőtt új alapanyagot vezetsz be babád számára, kérd ki a gyermekoros, védődő tanácsát!

Oszd meg, hogy sok szülőhöz eljuthasson! Érdekel a többi alapanyag kínálási sorrendje is? Katt IDE.