AAP ajánlás, gyümölcslé gyermekeknek

Eddig a gyümölcsleveket a gyermekorvosok különböző okokból kifolyólag ajánlották: C-vitamin forrásként, extra folyadékként, székrekedés kezelésében, stb.
A köztudatban az él, hogy a gyümölcslevek egészségesek, hiszen tele vannak vitaminnal, van olyan fajta, melyet még kalciummal, D-vitaminnal is dúsítanak. A gyerekek is szeretik, egyes babák annyira rászoknak, hogy nem hajlandók elfogadni a vizet, így ez egy win-win játék mind a gyártónak, mind a gyermeknek. Látszólag.
A gyümölcslé fogyasztása nem egyenértékű az egész gyümölcsök fogyasztásával!
A gyümölcslevek hátrányai, veszélyei a gyümölcsökkel szemben:
-nem tartalmaznak elég rostot
-nem megfelelő választás hasmenés vagy kiszáradás kezelésében!
-viszonylag rövid idő alatt lehet belőlük nagy mennyiséget fogyasztani, ezzel többletkalóriát fogyasztva
-kb 1,8-2 dl gyümölcslé felel meg 1 db gyümölcsnek, és ez a gyümölcslémennyiség már több, mint ami ajánlott napi mennyiség pl. 1-3 éves kor között!
-előnye az egész gyümölcsökkel szemben nincs, és nincs alapvető szerepe a gyermekek egészséges, kiegyensúlyozott étrendjében
-egyes gyógyszerekkel némely gyümölcslevek kölcsönhatásba léphetnek (pl. Grapefruit lé)
-a pasztőrizálatlan gyümölcslevek kórokozókat tartalmazhatnak, pl. E. Coli, Salmonella, Cryptosporidium, melyek károsak lehetnek a gyermekre, és súlyos betegségeket okozhatnak (a pasztőrizáltságot a a csomagoláson lehet ellenőrizni). A pasztőrözött gyümölcslevek nem tartalmaznak mikroorganizmusokat.
  1. A csecsemő kb. 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet, ennek hiányában csecsemőtápszert kapjon. Nincs olyan indok, ami indokoltá tenné gyümölcslé kínálását 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők számára, hiszen ez csökkentené a zsír, fehérje, vitaminok és ásványi anyagok bevitelét, ezzel alultápláltságot, fejlődési elmaradást okozva
  2. 6 hónapos és 1 év közötti gyermekeknél
-a gyümölcslé nem nyújt tápanyagot számukra
-kerüljük a gyümölcslé kínálását! Ha orvosi javallatra kínáljuk, pohárból adjuk a gyermeknek, ne itatókulacsból, cumisüvegből, palackból (akkor sem, ha külön gyermekeknek készült látszólag: grafika, stb.)- mert ez a fogak károsodásához vezethetne (minél tovább érintkeznek a fogak a gyümölcslével, annál nagyobb a fogszuvasodás veszélye).
-bátorítsuk arra a gyermekünket, hogy egész gyümölcsöt egyen, akár törve, pürésítve.
  1. 1-3 éves kor közötti gyermekeknél
-1OO% gyümölcslé (ha bolti és pasztőrizált, de az otthoni, frissen facsart is) ajánlott az egészséges étrend részeként
-1-1,2 dl a napi maximális mennyiség
-ne kínáljuk őket gyümölcslével palackból, itatópohárból, kizárólag pohárból
-a gyümölcslevet lefevés előtt ne ke kínáljuk
  1. 3-6 éves kor között
-1OO% gyümölcslé (ha bolti és pasztőrizált, de az otthoni, frissen facsart is) ajánlott az egészséges étrend részeként –
-1-1,8 dl a napi maximális mennyiség
-ne kínáljuk őket gyümölcslével palackból, itatópohárból, kizárólag pohárból
-a gyümölcslevet lefevés előtt ne ke kínáljuk
  1. 7-18 éves kor között
-2,5 dl a napi maximális mennyiség, ez kb. a napi ajánlott gyümölcsfogyasztás (35O-45O g) fele
-ne kínáljuk őket gyümölcslével palackból, itatópohárból, kizárólag pohárból
Mit okozhat, ha túl sok gyümölcslevet fogyaszt gyermekünk?
-hasmenést, ezzel kockáztatva a kiszáradást, mely gyermekkorban nagyon veszélyes
-puffadást
-hasfájást
-nem kielégítő táplálást, ezáltal alultápláltságot (vagy ellenkező esetben elhízást)
-fogszuvasodást
Figyelem! A gyümölcslé vízzel való higítása nem feltétlen csökkenti a fogszuvasodás veszélyét!
A gyermekorvosoknak szükséges támogatniuk, tanítaniuk a családokat, hogy a gyermekeknek inkább egész gyümölcsöt kínáljanak!
Ha a gyermekeknek kínálnak is gyümölcslevet, annak mennyiségét a gyermekorvos határozza meg, és maximalizálja a mennyiségét!
Szerkesztette, írta: Lukasz Rebeka, dietetikus
Figyelem! Az az online betegfelvilágosítás nem helyettesíti a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű!
Forrás: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2017/05/18/peds.2017-0967