8 Tipp, hogy gyermeked elegendő folyadékhoz jusson

Írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

A hozzátáplálás hozzáitatásnak is betudható, hiszen az első falatokkal gyermekedet ideje egy kis plussz folyadékkal is megkínálni. Ám ez nem mindig megy könnyen, hiszen az addigi édes, langyos/meleg folyadék (anyatej/tápszer) után egy “íztelen’ folyadék furcsa lehet a babának. Nem kell aggódnod, folyadékot az említett anyatejből és vagy tápszerből, az ételekből is nyer eleget. Viszont ne is add fel, hiszen a víz szuper dolog, a folyadékszükségletét egy idő múlva ez fogja zömében kitenni.  Az alábbi írásból megismerhetsz 8 tippet arra az esetre, hogyan tudod érdekesebbé tenni számára az ivást.

 1. Tedd játékká!

A legkülönfélébb formájú, színű tanulópoharak, poharak, kulacsok kaphatóak ma már a boltok polcain, tarts belőlük sokfélét! Totyodódat is vidd el vásárolni, válasszon ő! Tarts otthon sokfélét, és hagyd gyermekednek, hogy válasszon, melyikből szeretne inni! Ki tudna ellenállni a víznek egy olyan pohárból, melynek például dupla fala van, és ebben a résben csillámok, halacskák úszkálnak? Kiskanállal is lehet próbálkozni: kiskanál egy pohár vízbe, és hagyd a gyerkőcöt játszani!

 1. Tedd elérhetővé!

Oda, ahol gyerkőcöd tartózkodni szokott, készítsd vizet! Ha szem előtt van, nagyobb valószínűséggel fog inni (természetesen nem kell a lakás 2O pontján vizet tárolnod, elég azokon a helyeken, ahol gyakran tartózkodik )! Ne kelljen kérnie, legyen olyan pontokon a víz, ahol számára könnyedén elérhető.

 1. Mutass példát!

Gondolj bele: a gyermeked utánzással tanul legkönnyebben, tehát anya, apa, igyál te is! Éppen ezért: lehet, hogy a ti poharatok, vagy apa kólás üvege sokkal érdekesebb. Sőt, biztonságosabbnak tűnhet a babának, hiszen titeket a biztonsággal köt össze. Ezért hagyd nyugodtan, ihat a ti eszközeitekből (kivéve persze a sörös üveg :D). Ne feledd, 1 éves korú gyermekednek zömmel BPA-mentes itatót használj, majd 1 éves kor körül célszerű áttérni a pohár használatára, melyből vásárolj sokféle, színes verziót!

 1. Figyelj a hőmérsékletre!

Előfordulhat, hogy nem a vízzel van gondja, hanem annak hőmérsékletével. Próbáld: hidegen, hűvösen, szobahőn (melegen sima vizet azért ne kínálj, nem kellemes). Van olyan baba, aki például a vizet hidegen szereti, de ha a kulacsa is hideg (alias túl hűvös, ami a szájához ér), már nem fogadja el. Megoldás lehet, ha külön palackban tartod a baba vízét, és a kulacsot nem hűtöd le.

 1. Ne hagyjátok el a lakást víz nélkül!

Nagyon fontos: mindig legyen nálatok elegendő folyadék, ma már kapható hozzá olyan tartó is, amely hűvösen tartja! Te se felejts el inni!

 1. Tedd érdekessé!

Nem kell hozzá más, csak egy jégkockatartó, és gyümölcsök: töltsd meg a jégkockatartót különböző gyümölcsökkel, öntsd fel vízzel, és fagyaszd le! Totyogódnak tetszeni fog, ha a gyümis jégkockákkal dobod fel a vizét, és a végén még a gyümölcsöt is megeheti! Ha még túl hideg van ehhez, különböző gyümiket, zöldségeket (pl. uborka szeletek) is lehet simán a vízbe dobni. Próbálhatsz többfélét: átlátszó poharakban egy narancsos víz, egy uborkás víz, egy málnás víz – vajon melyiket fogja választani? (utána persze hagyd kihorgászni a gyümit/zöldséget a kis kezeivel, megeheti). Itt van még a szívószál: kitűnően edzi a száj körüli izmokat, -bár nem túl környezetbarát-mégis, néha próbáljátok meg. Sok babát ez lendít át a víz megkedveléséhez.

 1. Fogyasszatok magas víztartalmú ételeket!

Ételekből is jut gyermeked folyadékhoz, például magas folyadéktartalmúak: dinnyék, levesek, paradicsom, narancs, mandarin, uborka!

 1. Mindig készítsd oda étkezések mellé a folyadékot is!

Ne csak az ételeit tálald gyermeked elé, hanem a folyadékot is! Ez az étkezés része, nem baj, ha étkezés közben is iszik!

 Szeretnél többet tudni gyermeked étkezéséről?  Kattints ide,Kisokosban pedig megtalálod babád folyadékszükségletét, életkora szerint.

Köszönöm, ha megosztod! 🙂

Figyelem! Az  online betegfelvilágosítás nem helyettesíti a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű!

Hivatkozásjegyzék:

 1. WHO, Why can’t we give water to a breastfeeding baby before the 6 months, even when it is hot? 2O14 http://www.who.int/features/qa/breastfeeding/en/
 2. Decsi T. (szerk.) – A beteg gyermek táplálása, Medicina Könyvkiadó Zrt, 2OO9
 3. Melvin B. Heyman, Steven A. Abrams, SECTION ON GASTROENTEROLOGY, HEPATOLOGY, AND NUTRITION, COMMITTEE ON NUTRITION, Pediatrics, American Academy of Pediatrics, Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations, 2O17