ŐSZI HOZZÁTÁPLÁLÁS

7-8 hónapos baba

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

Már nem vagytok kezdők, megy ez! 🙂 Fokozatosan vezesd az állagokat egészen a ht. elejétől, haladva a darabosabb ételek felé babád számára. Így ekkorra már kb. olyan püréket eszik babád, amelyekben “megáll a kanál”, tehát nem folyósak. Sőt, a 8. hónapra inkább már csak törd át villával az ételeket, hiszen egyre ügyesedik a gyerkőc.

Jöjjenek a 7-8 hós babák őszi alapanyagai, a többi ilyenkor adható alapanyagot a Házi Gyermekorvosok Egyesülete által ajánlott Kisokosban találod, KATT IDE.

7-8 hónapos baba őszi alapanyaglistája

napi étkezések száma (anyatej és csecsemőtápszeren kívül / nap: 2-3x

  • gesztenye
  • szilva
  • gránátalma (leve, ízesítésre)
  • fahéj
  • füge (friss)
  • sütőtök
  • édesburgonya
  • alma
  • őszibarack (néhol még kapható)
  • körte

+ Egészséges babának ebben az időszakban a nemzetközi állásfoglalások, ajánlások szerint adhatóak a tejtermékek is. Ezzel turbózzuk a kalciumot, hiszen a legjobban felszívódó formában bennük található meg.

+ A vasraktárak ekkorra már kiürülhettek, és hogy az idegrendszer éréséhez, a fejlődéshez nélkülözhetetlen nyomelem visszatöltődjön babád szervezetébe, kínálj számára húst is. Ne csak csirkemellben gondolkodj, ott van a többi (tenyésztett) szárnyas, a négylábú, fiatal állatok, halak egyaránt.  Zsiradékokra is szüksége van a normal fejlődéshez, ezért a már kész ételhet egy pár kiskanállal adagolunk egy kis olívaolajat 🙂

Az én kedvencem: Körtés-gránátalmás marha casserole

Hozzávalók (1,5 adaghoz, hogy tutira maradjon ha bejön a babának és kér még- emlékszel, nem a táblázati mennyiségeket, hanem a babát nézd elsősorban- ha tátja a száját, kér még, adj neki!)

  • 2-3 db sárgaburgonya
  • 1 db körte
  • 3O g marhacomb darálva (ne előre daráltat vásárolj, nézz szépen a Hentes bácsira és frissen daráltasd le a húst J )
  • 1 kk. vaj
  • 2 ek sajt (trappista/edami/cheddar)

Elkészítés:

  1. Burgonyapüré lényegében: a burgonyát hámozd, kockázd, majd főzd meg bő vízben. Amikor már majdnem teljesen kész, add hozzá a hámozott, kockázott körtét
  2. Egy serpenyőben pici olajon pirítsd meg a húst, zöldséglevet/húslevest/vizet aláöntve, amíg teljesen meg nem puhul.
  3. A főtt burgonyás körtét szűrd le, majd egy kis vaj segítségével törd össze.

Zománcozott/jénai, pici edényt vajazz ki, majd régetezz:

1 réteg burgonyapüré, 1 réteg hús, rá a maradék réteg burgonyapüré, és a legvégén a sajt

–Süsd 2OO fokon 15 percig, és hagyd kihűlni. Jó étvágyat!

Érdekel a hozzátáplálás biztonságosan? Írtunk egy olyan, új ajánlásokra és állásfoglalásokra alapozott könyvet, melyet szintén a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara ajánl neked. Nézd csak: KATT IDE.