Ezek a legfontosabb hozzátáplálási tudnivalók, augusztusban

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

10000 kedvelő, majdnem 12000 követő! A nyár utolsó hónapjában sem tétlenkedtem, rengeteg városban bemutattuk a Házi Gyermekorvosok Egyesülete által szakmailag ajánlott friss hozzátáplálási Könyvet, ajánlottuk a szintén ajánlott, legaktuálisabb hozzátáplálási táblázatot tartalmazó Kisokost. 🙂 Reméljük, azért legalább Te pihentél helyettem is, hiszen eljött a szeptember. Sokaknak itt a bölcsi, ovi (például a fiamnak, akinek nem sok kedve van hozzá 🙂 ).

Szokásomhoz híven összeszedtem a legfontosabb augusztusi szakember által írt cikkeket, posztokat. Erre azért van szükség, mert ha nem jelölted meg a Kiskanál Kommandó Fb. oldalán hogy “megjelenítés elsőként”, valószínú sok-sok fontos tartalomról lemaradtál. Képzeld, ha kiteszek egy posztot, a kedvelőimnek csupán kb. 2%-hoz jut el. Nem szeretném, hogy lemaradj, ezért nézd csak, mi történt az elmúlt hónapban:

  1. Picky eater (szelektív evő) kislány szívszaggató videója: 

Láthatod, ahogyan öklendezik, ahogyan küzd, ahogyan nyomás alá van helyezve. Ezek a gyerekek nem szimulálják, hogy nem szeretnének az adott táplálékból enni, hanem undorodnak tőle a legtöbbször. Mit gondolsz, veled mi történne, ha azt a falatot kellene lenyelned, amitől undorodsz? Oké, lehet hogy mindent megeszel, de csak van valami, amitől undorodsz: kukacok, agyvelő, stb finomságok- megennéd, ha kérnélek rá?

 A megoldás ebben a helyzetben a türelem, elfogadás, és ha tényleg nagyon beszűkült gyermeked táplálkozása, gyere ide, szeretettel várnak, és segítenek neked: 

Egyébként az a különbség a válogatós gyerek és az ún. neofióbiás gyerek között, hogy míg a válogatós gyerek megeszi azt a mennyiségű és minőségű ételt amire a szervezetének szüksége van (akkor is, ha néhány dolgot nem kér), a neofób gyerkőc nem. Utóbbi az újdonságoktól is fél, az új helyzetektől/ízektől/tárgyaktól, stb. Ha azt veszed észre, hogy gyermeked súlya nem gyarapszik, vagy esetleg fogy, mindenképp keress fel szakembert. Ne a tüneteket enyhítsük, az okát derítsük fel.

Ezzel kapcsolatban egy nagyon őszinte interjú egy hazai főorvos asszonnyal, aki csapatban dolgozva ezekkel a gyerekekkel (is) foglalkozik.

2. A nagy port kavart szökőkutakról szóló cikkem avagy miért ne engedd be babádat, togyogódat- sőt még a kutyádat sem a szökőkútba: 

3. Tojásallergia előfordulás, tünetek, kezelés, lehetőségek

4. Magvak a babádnak– erre figyelj.

5. Harcolok rengeteg tévhittel kapcsolatban, de nem vagyok egyedül, nézd csak.

6. Császárvonal app: nagyon tetszik, bár lett volna, mikor az én császárom volt.. Tele hasznos infókkal, tornával, hegmasszázs, tanácsok.

7. Van egy közösségünk, ahol a szülők szülők között, zárt ajtók mögött beszélhetik meg a hozzátáplálási trükköket, nehézségeket, tapasztalatokat.

8. Csúszdázás a gyermekkel. Tudom, hogy védeni akarod, mikor lecsúszol vele, de veszélyes lehet.

9. A baba ideális étredje (van ilyen!?).

1O. Félrenyelés és szőlő- szoros az összefüggés. Nagyon részletesen utána jártam a témának, de néhány szülőnek kétségei vannak: eddig is gond nélkül evett szőlőt a gyerek, nem fulladt meg tőle, akkor minek paráztatni? Sajnos ami ma gond nélkül működött, nem biztos, hogy holnap is fog, és közhely, de: jobb félni, mint megijedni. Az 5 éves kisgyermek szülei is azt gondolták, ez nem történhet meg az ő nagy gyermekükkel, az asztalnál ülve viszont meglett a baj: a szőlőt félrenyelte, és alig tudták az orvosok megmenteni. Tudod az a baj röviden, hogy a szőlő kerek (a kicsi szőlőszem is), és a gyerek légcsöve ugyanilyen alakú, szintén kicsi (kb mint egy szívószál keresztmetszete). Ha ide bejut egy kerek dolog, a levegő útja el van T E L J E S E N zárva, nincs pici rés sem. De ezt meg lehet előzni, hiszen a szőlő értékes, finom: egyszerűen hosszában vágd félbe, esetleg negyedeld ha nagyobb a szem. Igaz egy a bébiparadicsomra, áfonyára, virslire, stb- 4-5 éves korig egészben ezek nem igazán adhatóak. Itt a teljes cikk.

11. Nagy interjú velem, talán az eddigi leghosszabb. Miért kezdtem el a Kommandót? Mi motivál? Milyen eredményeim vannak? 

12. Cukor helyettesítése: hiszen a kicsik is szeretik a muffint, a sütit, és nem feltétlen kell ezekbe hozzáadott cukor. Így csináld.

13. IKEA és hozzátáplálás: az én kedvenc babatermékeim.

És a progamok, ahol találkozhatunk az ingyenes hozzátáplálási előadásokon, könyvbemutatókon:

Izgalmas lesz az ősz is, rengeteg cikkel, tartalommal, meglepivel készülök! Nagyjából minden héten továbbképzések, konferenciák lesznek ősszel a gyermekgyógyász szakmában, amelyek alapján leírom neked az újdonságokat, érdekességeket. Érdemes a Facebookon a “megjelenítés elsőként” funkciót bekapcsolni, hogy mindenről értesülj. Ezt a borítókép alatti “követed”-re kattintva tudod megtenni-lenyílik egy fül, ott tudod kiválasztani ezt az opciót.

Szép napot neked, Rebeka